Ludzki mózg jest fascynującym narzędziem. Jego miliardy neuronów mogą tworzyć dziesiątki tysięcy połączeń. Dla naszego dobrego samopoczucia, naszej równowagi psychicznej i wydajności intelektualnej jest zatem niezbędne, aby te neurony funkcjonowały prawidłowo!
Pozwól się poprowadzić po przepisach zawartych w tej książce i poznaj wszystkie sztuczki, które wzmocnią twoją pamięć i energię, pokażą jak walczyć ze stresem i bezsennością oraz uzupełniać brakujące składniki w organizmie.
Zaplanuj posiłki zgodnie z własnymi potrzebami, a twój mózg pozostanie młody i wydajny przez wiele lat!
Lucie Reynier - Jest dietetykiem. To pasjonatka kuchni, która łączy talent kulinarny z wiedzą dotyczącą zdrowia. Proponuje przepisy pasujące do potrzeb każdego z nas. Uczy zasad równowagi metabolicznej, kładąc nacisk na to, by sprawiać sobie przyjemność, zachowując dobrą formę.
Książka zawiera 40 prostych przepisów na smaczne potrawy i opisy ponad 60 superproduktów żywieniowych, tak zwanych naturalnych wspomagaczy organizmu.
Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2020-12-09
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 112
Tłumaczenie: Katarzyna Cedro
Książka pt. ''Podkręć swój mózg. 40 przepisów i ponad 60 superproduktów'' autorstwa Pani Lucie Reynier dla wielu z Czytelników będzie kulinarnym odkryciem, gdyż po wnikliwym zapoznaniu się z nią możemy się przekonać o tym, że nasze życie będzie lepiej funkcjonowało, gdy zastosujemy przepisy zawierające w składzie zdrowe i odżywcze składniki.
Na samym początku, gdy zapoznałam, się z tą kulinarną publikacją byłam pod ogromnym wrażeniem podejścia, sposobu podejścia do głównego opisywanego tematu, wiedzy kulinarnej, jak i również tej psychologicznej oraz można umiejętnie wypróbować i zasmakować nowych przepisów bazując na ich właściwościach odżywczych w szczególności w superproduktach.
Autorka wyjaśnia w bardzo prosty sposób na samym wstępie znaczenie i funkcjonowanie mózgu, wpływ funkcjonowania określonych substancji na nasz mózg oraz menu, czyli, co zawierają poszczególne rozdziały w treści.
Największą dla mnie ciekawostką jest to, że podane przez autorkę składniki do przepisów lubię je spożywać oraz przygotowywać z nich, co poniektóre moje ulubione dania.
Zwróciłam w tej oto kulinarnej książce na następujące przepisy:
Pasta z łososia, placuszki z brokułów, soczewica ze szpinakiem i serkiem tofu, sałatka z czerwonej kapusty i roszponki z miodem, sałatka z mango, sałaty karbowanej i piersi z indyka, zupa indiańska, pasztet rybny z warzywami, sałatka zbożowa, cytrynowe spaghetti z czosnkiem, omlet po japońsku, tarta z jabłkami, serem roquefort i orzechami włoskimi, sałatka z selera i jabłka w musztardzie, marchewki z cytryną i ziołami, krem czekoladowy z awokado i pistacjami, komosa ryżowa na mleku, mus kakaowy z bananami i malinami, tarta jabłkowa, domowe batoniki zbożowe.
Książka ta składa się z 7 rozdziałów barwnie i ciekawie przedstawionych przez autorkę.
Autorka książki proponuje również zastosować dodatkowo inną propozycję dotyczącą wykonania przepisu i zastąpienie go innym składnikiem oraz udziela cennych wskazówek.
Elementami dodatkowymi w tej oto pięknie wydanej książce są: trafnie nawiązująca do tytułu okładka, zdjęcia autorskich przepisów i elementów graficznych, alfabetyczny indeks przepisów oraz zamieszczone z tyłu książki informacje o autorce Lucie Reynier.
Wydawnictwu Jedność dziękuje za podarowanie mi do zrecenzowania kulinarnej książki pt. ''Podkręć swój mózg. 40 przepisów i ponad 60 superproduktów'' autorstwa Pani Lucie Reynier.
Warto jest mieć tę książkę.
Zgodzicie się z tym, że ludzki mózg jest zaskakującym i fascynującym narzędziem. Jest ważne by działał on całkowicie prawidłowo, dba on bowiem o nasze dobre sampoczucie, równowagę psychiczną i wydajność intelektualną. Trzeba dbać o to by pozostał on jak najdłużej młody i wydajny.
Z pomocą przychodzi książka Lucie Reynier, dietetyka, pasjonatki dobrej kuchni, łączącej swoje zdolności kulinarne z wiedzą o zdrowiu. "Podkręć swój mózg" to zbiór przepisów na dania, które pozwolą nam wzmocnić pamięć, energię, zwalczyć stres i bezsenność, a także uzupełnić brakujące składniki w naszych organizmach.
Książka ta składa się ze wstępu, gdzie odnajdziemy najbardziej podstawowe informacje na temat ludzkiego mózgu, na jakie części on się dzieli, o neuroprzekaźnikach, i jaka żywność zapewnia nam ich odpowiedni poziom i chroni przed ich niedoborem w organizmie. Odnajdziemy tu także kilka słów o wpływie określonych substancji na nasz mózg i jak ważna dla jego dobrego stanu jest higiena życia.
Dalsza część książki to siedem tematycznych rozdziałów. Każdy z nich prezentuje nam menu odpowiednie na dane zagadnienie zdrowotne, i tak odnajdziemy tu menu antystresowe, witaminowe, na dobry sen, na dobrą pamięć, przeciw starzeniu się, menu z superproduktów, i bez cukru. Każdy rozdział prócz konkretnych dań składających się na dane menu, zawiera kilka słów wstępu na dane zagadnienie, przeczytamy tu o stresie, jego mechanizmach i konsekwencjach, o witaminach, o tym jak jeść by dobrze spać, jak wzmocnić pamięć i zdolności intelektualne, jak zachować młody mózg, przeczytamy trochę o superproduktach, takich jak jagody goji, jarmuż, kurkuma, spirulina, kakao, nasiona chia, i jak ważne jest ograniczenie spożywanego przez nas cukru w naszej codziennej diecie.
Na uwagę zasługują przyciągające wzrok zdjęcia wspominanych tutaj potraw. Są doprawdy świetne i pobudzają wszystkie zmysły i kubki smakowe. Nie można się na nie napatrzeć i człowiek od razu nabiera apetytu na przedstawiane tu dania.
"Podkręć swój mózg" to książka, poradnik idealny dla tych wszystkich, którzy interesują się zdrowym odżywianiem, dietami, czy pasjonują się gotowaniem i uwielbiają odkrywać nowe przepisy i wypróbowywać je u siebie w kuchni. Ale także dla tych, którzy cenią sobie swoje zdrowie i chcą zadbać by ich mózg i organizm służył im w pełni sił jak najdłużej. Bardzo ciekawa propozycja ! Polecam !
Za egzemplarz do recenzji dziękuję wydawnictwu Jedność.