Od kondycji mózgu zależy poziom funkcjonowania organizmu. Kontrolując przebieg procesów życiowych, wymaga on nieustannej troski. Podkręć swój mózg to skierowana do zestresowanego człowieka XXI wieku publikacja Wydawnictwa Jedność. Podając 40 przepisów i ponad 60 superproduktów, zapewnia o ich pozytywnym wpływie na stan zdrowia i dobrego samopoczucia.
Ponieważ Lucie Reynier, dietetyczka i pasjonatka dobrej kuchni, doskonale wie, że sprawność mózgu jest sprawą priorytetową, przekazuje w swej publikacji wiedzę dotyczącą zdrowia, ale też osobiste doświadczenie. Wszystkie wiadomości zostały usystematyzowane oraz przekazane w sposób jasny, prosty i przystępny. Już sam wstęp mieści w sobie informacje ważne, zaczynając niejako od podstaw: rola i podział mózgu, neuroprzekaźniki, wpływ żywności, alkoholu, tytoniu oraz kawy, aktywność fizyczna, stres i sen. Z części praktycznej (bezpośrednio związanej z prawidłowym odżywianiem) czytelnik dowie się, na jakich składnikach oprzeć dietę, by pokonać stres i uzupełnić poziom witamin w organizmie, pozna substancje niezbędne do regulacji snu oraz sposoby zapobiegania chorobom związanym ze starzeniem się mózgu. Doceni pozytywny wpływ superproduktów (jagody goji, jarmuż, kurkuma, spirulina, nasiona chia, kakao), a także korzyści płynące z ograniczenia spożywania cukru. Nauczy się również wzmacniać pamięć oraz możliwości intelektualne.
Układ rozdziałów w publikacji jest schematyczny. Obok wiadomości wprowadzających do omawianego zagadnienia znalazły się przepisy kulinarne (proporcje: najczęściej na cztery osoby), w których uwzględniono potrzebne (i, oczywiście, zróżnicowane) składniki, całkowity czas oraz sposób przygotowania. Jednemu wybranemu składnikowi potrawy poświęcono dodatkowy opis. Dodano również praktyczne wskazówki, propozycje produktów zastępczych oraz zdjęcia gotowych dań. Pomocą służy zamieszczony na końcu książki alfabetyczny Indeks przepisów.
Propozycji kulinarnych jest mnóstwo (a co jedna to smaczniejsza). Są pasty, sałatki, placuszki i sosy (nawet wściekłe), zupy, tarty, pasztety oraz omlety, kremy, tortille, kanapki i musy. Jest gnocchi ze szparagami i zielonym groszkiem, smakowity falafel, terrina łososiowa ze szczawiem oraz guacamole po prowansalsku. Są też smoothie, sorbety z dodatkiem spiruliny i energetyczne kulki. Być może przygotowanie ostryg zapiekanych z imbirem czytelnik odłoży na termin bliżej nieokreślony, ale już domowe batoniki zbożowe bez wątpienia będą się cieszyć powodzeniem.
Publikacja Wydawnictwa Jedność zachęca do lektury wieloma czynnikami: smakowitą treścią, zdjęciem różnorodnych produktów na okładce, przystępnością przekazu, przejrzystością treści. Łącząc w sobie troskę o zdrowie z propozycją miłych dla podniebienia smakołyków, Podkręć swój mózg. 40 przepisów i ponad 60 superproduktów trafi w gusta szerokiego grona odbiorców.