Wielki powrót „Poczytaj mi, mamo” — zbiór zupełnie nowych, współczesnych historyjek, choć tak samo mądrych, zabawnych i wzruszających jak te zapamiętane przez nas z PRL-u.
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2013-05-15
Kategoria wiekowa: 6-8 lat
Tłumaczenie: brak
Ilustracje:Tomasz Borowski, Elżbieta Gaudasińska, Edward Lutczyn, Jolanta Marcolla, Krystyna Michałowska, Wanda Orlińska, Bogusław Orliński
Książki z serii "Poczytaj mi mamo" darzę wielką sympatią, głównie ze względów sentymentalnych. Kojarzą mi się z niedługimi historiami, barwnymi, ciepłymi, pogodnymi. Ten tom, zawierający bajki dopisane znacznie później, zdecydowanie mnie rozczarował. Opowieści tu zamieszczone są przydługie, trochę zbyt dydaktyczne, nieco naciągane. Jakby nie pasowały do tamtego klimatu. Są o wiele cięższe emocjonalnie, chyba odrobinę za dorosłe. Mam poczucie, że jakoś ta energia nie współgra z dawniejszymi książeczkami. Może to już czas nie ten, może zmiany kulturowe, nie wiem. W każdym razie, zostaję z poczuciem, że to już nie to. Cóż, szkoda...
Przeczytane:2017-03-15, Ocena: 4, Przeczytałem, Dla dzieci, wyzwanie 30 ksiązek w 2017 roku,