Pociąg pełen ludzi to pełna złożonych przemyśleń historia o podróżowaniu pociągami. Główny bohater, pasjonat kolejnictwa, dzieli się swoimi doświadczeniami z różnych tras pokonywanych tym wyjątkowym środkiem transportu, jakim jest właśnie pociąg. Nie cel podróży jest tu jednak najważniejszy, lecz spotkania i rozmowy z innymi pasażerami. Bohater uważnie przygląda się napotkanym osobom i temu, jak radzą sobie z rozmaitymi sytuacjami, które wydarzają się w drodze. Zadaje pytania i stara się zrozumieć różne sposoby patrzenia na świat. To historie o tym, jak każda, nawet najkrótsza, podróż może stać się pretekstem do nowego spojrzenia na siebie i innych.
Notatka o Autorze
Ksiądz Piotr Morawski pochodzi z Radomia. Swoją pracę duszpasterską potrafi łączyć z zamiłowaniem do poezji, wędrówek po górach, a przede wszystkim do podróży koleją, czego efektem jest książka, którą trzymasz w dłoniach. Jednocześnie każdą wolną chwilę przeznacza na zwiedzanie jeszcze nieodkrytych przez niego zakątków kraju i poznawanie nowych ludzi, miejsc oraz lokalnej kuchni.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Borgis
Data wydania: 2023-11-24
Zapraszam na mój Instagram: violet.and.dog
Podróż pociągiem nie zawsze przebiega komfortowo i zgodnie z zaplanowanym harmonogramem. Wie o tym każdy, kto choć raz dał się porwać słowom piosenki Maryli Rodowicz – „Wsiąść do pociągu byle jakiego…” i ruszyć w podróż koleją. Jedni decydują się na ten środek transportu, bo nie mają innego wyboru, inni zaś robią to celowo i nie przeraża ich panujący w nim wszechobecny ścisk i gwar. Jeśli ciekawi was, co takiego urzekło autora w podróży pociągiem że aż zdecydował się napisać o tym książkę, to musicie sięgnąć po „Pociąg pełen ludzi” i przekonać się sami.
Książka Morawskiego ma formę dziennika złożonego z 19 krótkich rozdziałów. Jest zapisem jego wnikliwych obserwacji i refleksji nad ludźmi, sytuacjami i zjawiskami społecznymi. Autor zwraca uwagę na to, że czasem zbyt szybko oceniamy innych, a także zamieniamy nasze życie w nieustanną pogoń za pieniądzem. Ubolewa nad ubożeniem mowy polskiej i postępującej wulgaryzacji języka. Oprócz typowych spostrzeżeń zirytowanego podróżą pasażera Morawski dzieli się z czytelnikami swoimi doświadczeniami z pracy na kolei, gdy jeszcze jako młody student był jednym z jej pracowników.
Książka może wybitna nie jest i nie odkrywa przed nami niczego, co nie byłoby nam znane, jednak jest tak króciutka (niecałe 100 stron), że jakby w sam raz do przeczytania w pociągu. Gdybym nie wiedziała, że napisał ją ksiądz, to raczej bym się tego nie domyśliła. Język jest prosty i w tej prostocie tkwi jego siła. Momentami miałam wrażenie, że jej autorem jest ktoś, kto, mimo iż deklaruje przyjemność z podróży pociągiem, to wcale tej przyjemności nie odczuwa.
Czego mi zabrakło? Historii, które by mnie zaskoczyły i których nie znałabym z własnego doświadczenia. Książka składa się w całości z osobistych i niepotwierdzonych spostrzeżeń autora. Czy trafnych? Warto byście ocenili sami. Myślę, że niejeden z nas mógłby się podzielić podobnymi historiami z podróży pociągiem dlatego nie widzę w tej książce nic odkrywczego. Podsumowując – jest to przyjemna lektura, którą przeczytacie błyskawicznie.
Za możliwość przeczytania i zrecenzowania książki dziękuję @wydawnictwoborgis
Przeczytane:2024-01-12, Ocena: 6, Przeczytałem,
Pociąg pełen ludzi to niesamowita opowieść o spostrzeżeniach, jakie odebrał, autor książki, podczas podróży pociągiem.
W swojej publikacji autor o opowiada o niesamowitej przygodzie, jakim ,była jego praca w warsie, czyli wagonie. Jak czasami ludzie być potrafią okrutni względem drugiego człowieka. Podróż pociągiem to niesamowita przygoda życia, dlatego że poznajemy bardzo dużo ludzi w krótkim czasie. Każdy z nich jest, zupełnie inny, każdy ma pewną historię swojego życia, której rąbka tajemnicy nie raz w pociągu uchyla, Dla mnie ta publikacja jest świetna dlatego, że tak samo, jak autor lubię podróżować i poznawać ludzi pomimo swojej niepełnosprawności. Książka powinna być skierowana do miłośników kolei, ale i osób ciekawych świata. Jest idealna, by zabrać, ją ze sobą w podróż. Dlatego że powyższa publikacja jest napisana prostym łatwym językiem, ma zaledwie kilkanaście stron a przeczytanie jej, zajmuje naprawdę chwilę.