Plamek i Brudek. Kakao szambao

Fuj! Fuj! Ohyda!

Plamek i Brudek to dwie złośliwe bakterie. Wprost uwielbiają wszystko, co smrodliwe, paskudne, glutaśne i brudaśne. Zawsze są blisko dzieci, które zapominają o codziennym dbaniu o higienę – nie myją rąk ani zębów, nie czeszą włosów, nie lubią zmieniać skarpetek i sprzątać w swoim pokoju. To właśnie wtedy Plamek i Brudek stają się ich najlepszymi przyjaciółmi i nie opuszczają ich na krok. Siedzą sobie pod brudnymi paznokciami albo w dziurawym zębie i wymyślają najohydniejsze zabawy.

Uwaga! „Plamek i Brudek” to obrzydliwie przezabawna seria, która uświadomi najmłodszym, że przyjaźń z bakteriami to nic dobrego. Może nawet skończyć się chorobą i łykaniem niesmacznych lekarstw…

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Informacje dodatkowe o Plamek i Brudek. Kakao szambao:

Wydawnictwo: Zielona Sowa
Data wydania: 2023-09-27
Kategoria wiekowa: 3-5 lat
Tytuł oryginału: Mrljek i Prljek mućkaju bljakavi napitak. Priča o pokvarenom zubu.
Tłumaczenie: Marta Grabowska

Kup książkę Plamek i Brudek. Kakao szambao

Plamek i Brudek. Kakao szambao - opinie o książce

Avatar użytkownika - mrs_zolza
mrs_zolza
Przeczytane:2023-10-03, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Moi synowie są w tym okresie, gdy wszelkie książki o pierdkach, bekaniu czy opowieści o kupie wywołują w nich ogrom śmiechu.   Gdy więc trafiła do nas taka właśnie "fujkowa" książka o dwóch bakteriach, czytaniu nie było końca. Choć początkowo wywoływała zdziwienie (bo cóż to jest kakao szambao? I jak to babcia Upaćkanka zginęła w syropie na kaszel?), to przy kolejnym czytaniu określeń "fuj, bleee" oraz śmieszków nie brakowało. :)   Poznajcie Plamka i Brudka, dwie bakterie, szukające sobie dogodnych warunków do życia m.in. w nieumytych dziecięcych zębach czy pod paznokciem.   Ich pomysłowość zaskakuje. Uwielbiają kakao szambao, które robiła im kiedyś babcia Upaćkanka, więc postanawiają sami je przygotować według jej przepisu. Okazuje się, że dziura w zębie Lotka idealnie zastąpi im garnek. A co na to Lotek? Oj... nie wydaje się być zachwycony. Chyba czas na porządne wymycie zębów i wizytę u dentysty.   Plamek i Brudek muszą znaleźć sobie inne miejsce. Wybór pada na świetny plac zabaw "Pod Paznokciem" u małej Dorci, która nie przepada za myciem rąk, za to bardzo lubi obgryzać paznokcie. To idealne miejsce na urządzenie imprezy urodzinowej! Bakterie zapraszają znajomych i bawią się w najlepsze. A przynajmniej do czasu aż...ich prezenty urodzinowe (bakteriopieski Kaszlak i Gilek) lądują w buzi Dorci. Oj, to nie skończy się dobrze. Nie obędzie się bez wizyty u lekarza.   Ta kolorowa książka zachwyci przedszkolaków! W zabawny sposób pokaże jakie konsekwencje dla zdrowia ma brak dbania o higienę. I mogę Was zapewnić, że przyczyni się do mycia zębów i rąk bez marudzenia, a przynajmniej tak się stało u nas :D    Starszy syn teraz poucza młodszego, że po powrocie z podwórka musi zmyć Plamka i Brudka z rąk bo inaczej będzie chory.   Polecamy!

Rok szarańczy
Terry Hayes