Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2016-10-17
Kategoria: Poradniki
ISBN:
Liczba stron: 272
Zobaczyłam ją w bibliotece i przepadłam - musiałam ją przeczytać. Tomasz Kopyra, piwowar domowy i rzemieślniczy, bardziej znany ze swojego bloga i z YouTube'a, jeden z założycieli Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, krytyk i sędzia piwny. Uff! Ta książka to wręcz kopalnia wiedzy o piwie. Dowiemy się z niej o jego surowcach, procesie powstawania i co dla mnie było najbardziej interesujące - jak czytać te piwne etykiety? Mamy też pomocny słownik wyrazów piwnych. Poza tym dowiedziałam się mnóstwa ciekawostek (już widzę jak rzucam nimi w towarzystwie smakoszy tego napoju). Oto kilka z nich: Polska zajmuje 9. miejsce na świecie pod względem jego produkcji, bąbelki na wnętrzu szklanki z świadczą o brudnym szkle, a nie o czymkolwiek innym, najlepsze do przechowywania jest brązowa butelka, polska piwna rewolucja rzemieślnicza zaczęła się w 2011 roku, a zbieżność nazwy pewnego stouta wcale nie jest przypadkowa z Księgą Rekordów Guinnessa. Interesujący jest też rozdział o domowym warzeniu piwa, bo na końcu książki znajduje się... instrukcja obsługi!
I wreszcie - życie jest za krótkie, żeby czytać słabe książki i pić kiepskie piwo!
Przeczytane:2020-02-12, Ocena: 4, Przeczytałam, #KameralnaWymianaKsiazkowa,
Po smaku czy po informacjach?
Książka „Piwo” zaznajamia czytelnika z podstawowymi informacjami i ciekawostkami na temat tego trunku. Autor stara się przedstawić wszystkie składowe w rzetelny sposób. Tak naprawdę, my jako konsumenci, możemy sobie z niektórych rzeczy nie zdawać sprawy. Książka zawiera sposób wytwarzania piwa, jego rodzaje, wady i zalety oraz kalkulacje cenowe. Jest tez to poradnik jak samemu nie dać się złapać i zostać znawcą piwa.