Perl. Wprowadzenie. Wydanie IV

Perl to jeden z pierwszych języków służących do tworzenia skryptów wykonywanych po stronie serwera internetowego. Był i jest wykorzystywany przez programistów aplikacji internetowych do realizacji zadań związanych z przetwarzaniem danych tekstowych. Mimo rozwoju innych technologii Perl nadal zachowuje swoją popularność. Grono użytkowników Perla powiększa się, twórcy języka wciąż pracują nad jego udoskonalaniem, a ilość materiałów dostępnych w sieci gwarantuje, że żadne pytanie programisty nie pozostanie bez odpowiedzi. Książka "Perl. Wprowadzenie. Wydanie IV" to przewodnik dla początkujących programistów aplikacji internetowych, zawierający wszystkie informacje niezbędne do rozpoczęcia pracy i tworzenia programów w języku Perl. Przedstawia zarówno zagadnienia podstawowe -- typy danych i struktury języka, jak i metody przetwarzania danych tekstowych za pomocą wyrażeń regularnych, sposoby korzystania z tablic asocjacyjnych i manipulowania plikami znajdującymi się na dysku. Opisuje również zasady pracy z modułami zawierającymi dodatkowe funkcje, z których można korzystać podczas pisania aplikacji. Skalarne typy danych Wyrażenia warunkowe Przypisywanie wartości do zmiennych Korzystanie z tablic i list Definiowanie i stosowanie procedur Operacje wejścia i wyjścia Korzystanie z wyrażeń regularnych do dopasowywania wzorców i przetwarzania tekstów Sortowanie danych Instalowanie i stosowanie modułów Ta książka to doskonały początek przygody z Perlem.

Informacje dodatkowe o Perl. Wprowadzenie. Wydanie IV:

Wydawnictwo: Helion