PEAR. Programowanie w PHP

Przewodnik po najbardziej przydatnych pakietach PEAR Poznaj najpopularniejsze pakiety repozytorium PEAR Korzystaj z baz danych za pomocą MDB2 Używaj gotowych komponentów do szybkiego tworzenia aplikacji w PHP Jednym z głównych powodów popularności PHP jest szeroki dostęp do bibliotek i rozszerzeń tego języka. Najważniejszym ich źródłem jest PEAR -- internetowe repozytorium komponentów i aplikacji języka PHP. Pakiety dostępne w PEAR zawierają gotowe rozszerzenia umożliwiające wykonanie niemal wszystkich standardowych operacji w PHP. Rozszerzenia te przechodzą przez ścisły system kontroli jakości, a ich autorzy muszą stosować się do określonych zaleceń. Dlatego pisanie programów z wykorzystaniem pakietów jest nie tylko szybsze, ale prowadzi też do powstawania lepszych i bardziej spójnych aplikacji. Dzięki książce "PEAR. Programowanie w PHP" nauczysz się wykonywać codzienne zadania programistyczne przy użyciu klas z popularnych pakietów PEAR. Dowiesz się, jak obsługiwać bazy danych za pomocą pakietu MDB2, a także jak wyświetlać dane zapisane w różnych formatach. Poznasz sposoby tworzenia i analizowania dokumentów XML oraz przekształcania obiektów PHP na format XML i z powrotem. Zobaczysz, jak tworzyć własne usługi WWW oraz używać interfejsów udostępnianych w usługach autorstwa innych producentów. Praca z bazami danych Wyświetlanie informacji w różnych formatach Tworzenie i przetwarzanie plików XML Przygotowywanie i udostępnianie usług WWW Korzystanie z gotowych usług WWW Praca z datami Zwiększ swoją produktywność, korzystając z gotowych komponentów.

Informacje dodatkowe o PEAR. Programowanie w PHP:

Wydawnictwo: Helion