Michał Stonawski, badacz zjawisk paranormalnych, który całe życie poświęcił tropieniu prawdy, tym razem zabierze cię do świata opętań i egzorcyzmów. Razem z nim trafisz do nawiedzonych domów, gdzie autor rozmawiał z opętanymi, szeptunkami i satanistami. Ruszysz tropem demonologów, a egzorcyści przybliżą ci tajniki swojej profesji.
Gdzie i jak szkolą się egzorcyści?
Jak wygląda mrożący krew w żyłach rytuał wypędzenia demona?
Kto może zostać egzorcystą i kto zatwierdza wybór takiej osoby?
Dokąd prowadzi najpoważniejsze śledztwo profesjonalnej grupy łowców duchów?
Czy satanista może zostać opętany?
"Paranormalne. Egzorcyzmy. Prawdziwe historie opętań" - reportaż Stonawskiego
To tylko część pytań, na które znajdziesz odpowiedź w tej książce. Prawdziwe historie opętań rozgrywają się tu i teraz. Uwierzysz czy boisz się uwierzyć?
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2022-06-15
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
Przeniesiemy się tu do świata opętań i egzorcyzmów, który wciąż pozostaje w sferze tematów tabu i jest otoczone aurą tajemnicy. Autor nie tylko dużo podróżuje, ale przeprowadza też ogrom rozmów rzucających światła na tę sprawę. Poznamy tu różne perspektywy na problem nękania przez złe siły, takich osób jak psychiatry, demonolożki, szeptunki czy grupy współpracującej z księdzem egzorcystą. Wraz z autorem trafimy do obiektów nękanych przez siły paranormalne. Stonawski fascynująco przedstawia historie miejsc, żeby było ciekawiej często są to zwykłe domy, mieszkania, czyli uświadamia, że takie zdarzenia mogą mieć miejsce obok nas. Mamy tu opowieści ludzi opętanych czy egzorcystów, poznamy różnorakie rodzaje opętań i rozmaite sposoby radzenia sobie z nimi. Skąd się biorą egzorcyści? Jak wygląda wypędzanie demona? Niektóre opowiedziane tu historie potrafią zmrozić krew w żyłach. Jest tu także wątek poświęcony satanizmom. Jak na opętania zapatruje się satanista? Czy opętany może być satanistą?
Najbardziej niesamowite jest to, że to wszystko wydarzyło się na naszym, rodzimym podwórku. To bardzo pobudzało moją wyobraźnię i sprawiło, że poszukiwałam tych miejsc w Internecie. W mojej głowie stworzyła się nowa mapa miejsc, które chcę zwiedzić, a to sprawiło, że cała ta lektura stała się bardzo emocjonująca.
Autor ma gawędziarski styl pisania, czyta się to z ogromnym zaciekawieniem. Przedstawia sprawozdania z eksploracji miejsc i rozgrywających się w nich zdarzeń w sposób chłodny i rzeczowy, widać, że dąży do poznania prawdy, stara się wykluczać plotki i wymysły bujnej wyobraźni. Pozostawia w naszej gestii to, czy w daną historię uwierzymy czy nie. I to mi się bardzo podobało, że autor niczego nam nie narzuca. Na uznanie zasługuje ogrom poczynionego przez autora researchu.
Polecam wszystkim tym, którzy uwielbiają paranormalne historie z dreszczykiem.
Mrożące krew w żyłach opowieści, które wydarzyły się naprawdę. Edyta po raz pierwszy decyduje się opowiedzieć o koszmarze, jaki przeżyła w nawiedzonym...
Przeczytane:2022-06-25, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2022, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2022 roku, 12 książek 2022, 26 książek 2022, 52 książki 2022, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2021 roku, 12 książek 2021, 52 książki 2021, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2021, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu - edycja 2021, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2022, 26 książek 2021,
Ogromnie czekałam na tę książkę.
Michał pisze naprawdę mądrze i rzeczowo.
Nie ubarwia, tylko przedstawia czyste fakty i robi to w sposób fascynujący.
Dodatkowo potęgują wrażenie zamieszczone w środku fotografie.
Tym razem zabiera nas do świata opętań i egzorcyzmów. Razem z nim trafiamy więc do nawiedzonych domów, w których porozmawiamy z opętanymi. Wysłuchamy szeptunek i satanistów. Ruszymy tropem demonologów, a egzorcyści uchylą przed nami wrota do tajników swojej profesji.
Gdzie i jak się szkolą?
Jak wygląda rytuał wypędzenia demona?
Kto może zostać egzorcystą?
Tego dowiecie się z książki.
Autor ma dużą wiedzę, którą potrafi nam przekazać w sposób przystępny i obrazowy. A że historie mają w sobie dreszczyk emocji, działają na naszą wyobraźnię. Każdy przypadek opisany jest bardzo dokładnie i widać, że Michał kocha odkrywanie tajemnic i swoją pasją chce się podzielić razem z nami.
Ja wierzę, że to wszystko o czym pisze miało miejsce, dlatego książkę czytałam z wypiekami na twarzy. Gdyby szukał towarzystwa do kolejnych podróży, to jak najbardziej jestem chętna!
Ale..wiem również, że te sprawy trzeba traktować z najwyższą powagą.
Do czego może doprowadzić bezmyślne wywoływanie duchów lub inne niepoważne balansowanie na krawędzi światów- dowiecie się z lektury.
Ogromnie polecam!!!