Co musi zrobić mężczyzna, by napisać powieść mogącą zaistnieć w hermetycznym świecie kobiecej literatury? Czy to się uda Mitchowi, poważanemu wykładowcy? CZy pomysł napisania powieści to jego kaprys, czy przejaw rozchwiania emocjonalnego spowodowanego rozstaniem z dziewczyną i poczuciem twórczego niespełnienia? Jaką rolę odegrają Katherine, Marie i taniec?
Wydawnictwo: Weltbild
Data wydania: 2011-06-08
Tytuł oryginału: Ms.Taken Identity
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Natalia Wiśniewska
Ilustracje:Małgorzata Korkowska/BE&W Agencja Fotograficzna Sp.z o.o.
Wszyscy twierdzą, że ważne jest wnętrze. To prawda. Chcesz, żeby tam wszystko grało, żeby przepełniały cię dobroć, cierpliwość i inne dobre cechy. Ale mamy także ciała i twarze, na dobre i na złe, to także my. Nie ma nic złego w czerpaniu dumy z tego, jak prezentujemy się światu, i wybieraniu najlepszej dostępnej wersji.
"Pani Nikt" to ewidentnie literatura kobieca. Tylko napisana została przez mężczyznę i bohaterem też jest mężczyzna. Czegóż więc może on nauczyć kobiety?? Dan Begley świetnie jak widać odnajduje się w tej niecodziennej roli - napisał bowiem powieść przyjemną w odbiorze, która bawi i wzrusza.
Można się pokusić również o śmiałą tezę, że uczy. Mitch bowiem na własnej skórze doświadcza konsekwencji swoich matactw i kłamstw. A każda czytelniczka może się utożsamić z jedną z kilku kobiecych bohaterek powieści.
Jeśli wiążemy się z ludźmi, na których nam zależy, ale których nie kochamy, musimy wkładać s związek wiele wysiłku, godzina za godziną, chwila za chwilą. Poruszamy się po omacku i wielu rzeczy musimy się domyślać.