To historia oparta na prawdziwym życiorysie. Większość bohaterów to postacie autentyczne. Lekko opowiedziane skrawki z życia, w tle dawna Warszawa: od czasów przedwojennych, poprzez okres okupacji i lata powojenne ze szczególnym uwzględnieniem jej peryferyjnej wówczas dzielnicy - Saskiej Kępy. Brat Neli, Władysław Bieńkowski, był znanym socjalistą i działaczem politycznym. W rządzie Gomułki pełnił funkcję ministra oświaty. Za sprawą Flory – pisarki i poetki, przyszłej żony Władysława, Nela otarła się o świat przedwojennych, warszawskich literatów. O jej rękę zabiegał poeta Lucjan Szenwald, jednak jej serce skradł warszawski inżynier Stanisław, za którego wyszła za mąż. Zamieszkali na Saskiej Kępie. Mąż okazał się lekkoduchem, kobieciarzem i hazardzistą. Życie z nim dostarczyło jej wielu wyzwań.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Psychoskok
Data wydania: 2016-06-30
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Świetna i poruszając książka, oparta na prawdziwej historii i zawierająca elementy z życia autentycznych bohaterów.
Poznajemy fascynujące losy Anieli Bińkowskiej, która w wieku 17 wyjechała do Warszawy, w poszukiwaniu lepszego życia. Wraz z nią spotykamy ludzi, którzy odegrali w jej życiu ważną rolę. Cała historia, wydarzenia, bohaterzy sprawiają, że zaczynamy się zaprzyjaźniać zarówno z Anielą Bińkowską, jak i zarysowującym się obrazem Warszawy oraz jej peryferyjnych okolic.
Fascynująca, trzymająca w napięciu historia dziewczyny, która w odziedziczonym mieszkaniu znajduje tajemniczy skarb. Okazuje się jednak, że liczba...
Przeczytane:2016-08-08, Ocena: 5, Przeczytałam,