Trzeci, finalny tom gwiezdnej sagi w konwencji space opery!
Ludzkość traci dostęp do Nurtu. Systemy gwiezdne, a wraz z nimi miliardy ludzi zostają odcięte od cywilizacji. To było do przewidzenia, ale wciąż są tacy, którzy nie przyjmują tego do wiadomości i próbują żerować na upadającym imperium.
Imperoks Grayland II w końcu odzyskała kontrolę i udało jej się uwolnić od wpływów osób zaprzeczających temu, co nadchodzi. Tyle że uzyskany nadzór może być bardzo kruchy. Grayland próbuje ocalić swoich ludzi przed niszczącą izolacją, jednak wciąż czyhają na nią wrogowie, którzy za wszelką cenę chcą ją zrzucić z tronu.
Teraz ona i jej mała grupka sojuszników muszą nie tylko chronić ludzkość, ale również walczyć o własne życie.
Czy Grayland uratuje wszystkich, czy może będzie ostatnią Imperoks?
Wydawnictwo: NieZwykłe
Data wydania: 2020-11-04
Tytuł oryginału: The Last Emperox
Podporucznik Andrew Dahl rozpoczyna służbę na ,,Nieustraszonym", statku flagowym Unii Galaktycznej od roku 2456. Jest to prestiżowy przydział, dający...
Pierwsza powieść nowej serii w konwencji space opera, osadzonych w całkowicie nowym uniwersum, napisana przez laureata nagrody Hugo, autora bestsellerów...
Przeczytane:2020-12-08, Przeczytałam, Mam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2020, 52 książki 2020,
"Gdy kończy się cywilizacja, pieniądze na niewiele się przydają".
Dwa tomy planowanej trylogii osadzonej w konwencji space opera przeniosły mnie do zupełnie innego świata, który tylko technicznie różni się od naszego. Jak bowiem pokazuje ta gwiezdna saga, ludźmi od zarania dziejów rządzą pragnienia władzy i poklasku wiecznie walczące z dobrą stroną naszej natury.
John Scalzi to amerykański pisarz, absolwent University of Chicago. Jest laureatem Nagrody Campbella dla najlepszego nowego pisarza w 2006 r. oraz Nagród Hugo dla najlepszego pisarza i za najlepszą książkę niefantastyczną. John Scalzi jest także blogerem, prowadzi swoje kolumny na łamach kilku czasopism oraz pełni funkcję konsultanta serialu "Gwiezdne wrota: Wszechświat".
Imperium zmierza ku katastrofie. Nurt rozpada się, a co za tym idzie, ludzkość czeka zagłada. Imperoks Grayland II po niezwykle trafnym ruchu uwalniającym ją z wpływów nieprzychylnych osób, próbuje zapobiec nadciągającej apokalipsie. Wspierają ją w tym ukochany Marce, a także wiecznie niepokorna Kiva Lagos. Tymczasem wrogowie władczyni nie spoczywają na laurach i obmyślają nowy plan przejęcia władzy.
Tom wieńczący całą trylogię o upadającym imperium Wspólnoty obfituje w kilka fabularnych niespodzianek, które pozytywnie mnie zaskoczyły. Mowa tutaj głównie o postaci Racheli, czyli wielkiej niespodzianki, mającej spory wpływ na decyzje podejmowane przez Imperoks. Zaskakuje również finał, gdyż scenariusz, jaki John Scalzi wykreował dla swoich bohaterów, jest dość zagmatwany, ale w ostateczności przemyślany. Jedyne co zasmuciło moją romantyczną duszę to pokierowanie losów Cardenii i Marce, ale rozumiem zamysł autora w tej płaszczyźnie.
Już w drugim tomie tej gwiezdnej sagi, akcja ukazanej historii przyspieszyła, jednak właśnie w ostatniej części, pędzi z prędkością światłą, fundując czytelnikowi wiele wrażeń i nieoczekiwanych wydarzeń. Pojawiają się bowiem w otoczeniu Imperoks Grayland II nowe intrygi i spiski, a także niespodziewane problemy z których trudno wybrnąć. Na kartach tej książki cały czas coś się dzieje, a czytelnik rozbudza swój apetyt na poznanie zakończenia, gdy wszystko zmierza w nieplanowanym kierunku.
Bardzo symbolicznym i wymownym po poznaniu całej fabuły trzeciego tomu jest jego tytuł, nawiązujący do tego, co w finale funduje czytelnikom John Scalzi. Ważne jest także to, że autor sprytnie zostawia sobie furtkę do tego, aby w przyszłości powrócić do historii Imperium Wspólnoty, co wcale nie byłoby złym pomysłem, gdyż historia ta posiada w sobie tyle wątków, że jest na czym bazować.
"Ostatnia Imperoks" to zakończenie trylogii z dobrym pomysłem na finał. Cała ta gwiezdna saga osadzona w zupełnie innym świecie, oprócz zapewnienia czytelniczej rozrywki, pokazuje fundamenty na jakich opiera się ludzka natura.