Czym była Cambridge Analytica i co zrobiła z naszymi danymi? Jak Facebook tworzy 100-wymiarowy obraz twojej osobowości? Czy algorytmy Google są rasistowskie i seksistowskie? Co czeka nas w przyszłości, jeśli będziemy pozwalać maszynom podejmować za nas decyzje?

Rozwój technologiczny, stale zwiększająca się zależność ludzi od komputerów i Internetu otworzyły przed matematykami i analitykami danych okno, przez które mogą wejrzeć w nasze życie. Wykorzystując stale zbierane dane o tym, dokąd podróżujemy, gdzie robimy zakupy, jakie są nasze poglądy, orientacja seksualna, czy preferencje polityczne, mogą zmieniać nasze przyzwyczajenia i coraz bardziej przenosić ciężar podejmowanych przez nas decyzji na...algorytmy. Afera Cambridge Analytica udowodniła, że algorytmy sterują nie tylko jednostkami, lecz całymi społeczeństwami.

David Sumpter sprawdza, czy i w jakim stopniu matematyka przekracza niebezpieczne granice, ingerując w podejmowane przez nas decyzje. Opisuje techniki statystyczne i dostarcza rzeczywiste przykłady ich działania.

Afera Cambridge Analytica. Facebook wybrał Amerykanom prezydenta. Czy nam też wybierze? - ,,Gazeta Wyborcza"

Podczas gdy miliony powoli uświadamiają sobie niebezpieczeństwo związane z przekazywaniem swoich danych cyfrowych, Sumpter rzuca nowe światło na to, jak alchemicy danych starają się przekonywać i przewidywać nas samych i czy ich algorytmy rzeczywiście są tak fantastyczne jak się uważa - ,,Financial Times"

Informacje dodatkowe o Osaczeni przez liczby. O algorytmach, które kontrolują nasze życie. Od Facebooka i Googla po fake newsy i bańki filtrujące:

Wydawnictwo: Copernicus Center Press
Data wydania: 2019-09-24
Kategoria: Popularnonaukowe
Tytuł oryginału: Outnumbered: From Facebook and Google to Fake News and Filter-bubbles

Tagi: bóg Matematyka stosowana

Kup książkę Osaczeni przez liczby. O algorytmach, które kontrolują nasze życie. Od Facebooka i Googla po fake newsy i bańki filtrujące

Osaczeni przez liczby. O algorytmach, które kontrolują nasze życie. Od Facebooka i Googla po fake newsy i bańki filtrujące - opinie o książce

Dość ciekawa podróż w świat liczb. Inne niż dotąd poznałam podejście do tego, czy liczby rządzą światem.

Piłkomatyka. Matematyczne piękno futbolu
David Sumpter0
Okładka ksiązki - Piłkomatyka. Matematyczne piękno futbolu

Jak geometria kształtuje linię pomocy FC Barcelony? Co łączy kolonię mrówek i holenderski futbol totalny? Na ile wynik meczu zależy od przypadku...