Ewka, mimo że całe swoje życie próbuje zorganizować według kolorów w motywacyjnym planerze i zgodnie z błyskotliwymi poradami specjalistów od rozwoju osobistego, wciąż ma poczucie, że wszystko wymyka jej się z rąk - kariera, związki z mężczyznami, relacje z najbliższymi... Gdy jednak porządek jednego z pieczołowicie zaplanowanych dni burzy informacja o śmiertelnej chorobie ojca, nie pozostaje jej nic innego, jak przełożyć kartkę w swym kalendarzu i wykreślić z niego to, co do tej pory wydawało się najważniejsze. Wymuszony wyjazd z Krakowa i podróż ku rodzinnemu Beskidowi Sądeckiemu stają się początkiem zupełnie nowego planu, nad którym Ewa już nie jest w stanie zapanować. Spotkanie z trudną przeszłością, od której przez lata starała się uciekać, przekonuje ją, że to, co w popularnych poradnikach przedstawiane jest jako łatwe i lekkie, w prawdziwym życiu bywa zbyt ciężkie do udźwignięcia. Konfrontując się z przygniatającymi wspomnieniami, trudnymi doświadczeniami i bolesną traumą, cała jej rodzina musi przejść przyspieszoną terapię relacji. Czy wystarczy im sił, by zacząć wszystko od nowa? Schronisko pod Srebrnym Aniołem to mądra, nastrojowa i wzruszająca opowieść o przynoszącej ukojenie miłości, którą znajduje się tam, gdzie się jej w ogóle nie szuka, a także o ukrytej wysoko w górach krainie łagodności, w której dobro, prawda i piękno to najbardziej skuteczne hasła motywacyjne.
Wydawnictwo: eSPe
Data wydania: 2024-10-16
Kategoria: Duchowość, religia
Poruszająca opowieść o poplątanych ludzkich losach, o bólu, stracie, ale przede wszystkim o nadziei.
Książka o pięknych, nieidealnych ludziach.
Mądra, ciepła, wzruszająca.
Dlaczego oni we wszystkim muszą doszukiwać się dobrych stron? To pytanie zadajemy sobie, myśląc o naszych kochanych rodzicach, choć tak naprawdę pasuje...
Bohaterowie „Niebieskiego domu” zapraszają na kolejne niezapomniane wakacje! Tym razem przyszedł czas na wyprawę nad polskie morze. Do naszej...
Przeczytane:2024-11-03,
"Schronisko Pod Srebrnym Aniołem" to niezwykle poruszająca powieść, która wciąga czytelnika od pierwszych stron. Natalia Przeździk kreśli obraz Ewki – kobiety zmagającej się z wewnętrznymi konfliktami, którą życie zaskakuje w sposób, którego nie potrafiła przewidzieć.
Kiedy informacja o śmiertelnej chorobie ojca wytrąca ją z utartego rytmu, Ewka zmuszona jest skonfrontować się z przeszłością, którą przez lata próbowała ignorować. Przeździk z wprawą opisuje tę wewnętrzną walkę, ukazując, jak przeszłe traumy wpływają na relacje rodzinne. Wyjazd w rodzinne strony staje się nie tylko podróżą fizyczną, ale także emocjonalną wyprawą w głąb siebie i swoich bliskich.
Autorka umiejętnie buduje atmosferę Beskidu Sądeckiego, wprowadzając czytelnika w malowniczy świat, który, mimo swojego piękna, kryje w sobie ból i trudności. Elementy natury, które stanowią tło dla historii, symbolizują zarówno ucieczkę, jak i konfrontację z rzeczywistością. Wartościowe przesłanie, że prawdziwa miłość i wsparcie często pojawiają się w najmniej oczekiwanych momentach, sprawia, że opowieść nabiera głębszego sensu.
"Schronisko Pod Srebrnym Aniołem" to mądra i refleksyjna lektura, która zachęca do przemyśleń na temat relacji międzyludzkich, odpuszczania przeszłości i poszukiwania sensu w trudnych sytuacjach. To książka, która dotyka emocji, skłania do autorefleksji i pokazuje, że choć życie nie zawsze układa się według planu, w każdej trudności można znaleźć szansę na nowy początek. Zdecydowanie polecam tę powieść każdemu, kto pragnie odkryć, co naprawdę znaczy odnaleźć siebie i bliskich w obliczu wyzwań.