W każdej dziedzinie są takie książki, które po prostu trzeba znać. W dziedzinie duchowości należą do nich z pewnością Opowieści pielgrzyma. To anonimowe, klasyczne dzieło zakorzenione w rosyjskim prawosławiu ukazuje nam inne oblicze pobożności i modlitwy niż to, z którym być może spotykamy się na co dzień. Jest ono znakomitą odpowiedzią na pragnienie ciągłego przebywania w Bożej obecności. Pokazuje jak poprzez nieustanną modlitwę Jezusową zmieniać swoje wnętrze aby każdego dnia stawać się jeszcze bardziej "człowiekiem z Ducha". Nowe tłumaczenie Opowieści pielgrzyma dzięki uwspółcześnionemu językowi staje się bliższe czytelnikowi i zaspokaja ciągle niegasnącą potrzebę poznawania sensu modlitwy serca wśród pobożnych ludzi, ktorzy jednocześnie często są miłośnikami duchowości wschodniochrześcijańskiej.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Benedyktynów Tyniec
Data wydania: 2012-08-07
Kategoria: Duchowość, religia
Ocena: 3, Przeczytałam,
Jest to książka o duchowości prawosławnej.
Opowiada o życiu anonimowego prawosławnego pielgrzyma. To on jest autorem swoich wspomnień. Chodząc od wsi do wsi przeżywa różne przygody, które stają się przygodami duchowymi. Jego wsparciem jest książka "Dobrotojlubie", z której pomocą uczy się modlitwy Jezusowej.
Myślę, że ta książka będzie doskonała dla kogoś kto interesuje się tą modlitwą i pragnie ją zacząć praktykować.
Mówi na też o trosce Pana Boga do człowieka, Jego miłości i zaufaniu do Niego.