z recenzji prof. Adama Solaka: Książka autorstwa Marka Michalaka „Opowieści, które otwierają serca” jest napisana piórem mądrości i korczakowskim sercem wrażliwości. Nie tylko poszerza ilość wartości i bohaterów, lecz otwiera i porusza ludzkie serca, celem ich uszlachetnienia w duchu jedności. To książka „nadziei”, w której każda wartość jest diamentem, sprawiającym, że świat wartości dziecka i z dziećmi (które same w sobie są wartością) w bytowaniu z młodzieżą i dorosłymi nie pozostanie takim jakim jest, lecz stanie się światem krystalicznej miłości, radości i pokoju. Książka ta, którą bierzesz do ręki to nie tylko spisane słowo, ale „żywy nauczyciel” dla każdego człowieka…
z recenzji prof. Barbary Smolińskiej-Theiss:
Opowieści o tym, co daje moc to jakby druga część wydanej niedawno książki Marka Michalaka Opowieści o tym, co w życiu ważne. Łączy je wspólna myśl i ci sami bohaterowie. Tym razem jednak Marek Michalak – inaczej zbudował swoja opowieść.
Otworzył przed nami drzwi swojego domu. Oddał głos domownikom. Słyszymy opowieści Julki, Miłosza, Amelki, Haneczki, słychać głos mamy, komentarze taty, w tle rozbrzmiewa radosne szczekanie psa. Do tego otwartego domu zagląda babcia, dziadek, prawdziwi i przyszywani wujkowie i ciocie, znane z telewizji osoby zaprzyjaźnione z rodziną. Rozmowy, spotkania, wspomnienia, śmiechy, radości, domowe utarczki, dylematy.
Można powiedzieć - zwykła, codzienność domowa, szkolna, przeplatana różnymi ciekawymi zdarzeniami poza domem, o której opowiadają dzieci. A jednak jest to opowieść niezwykła. Opowieść otwarta na to , co nie jest zapisane wprost w słowach . Jest to opowieść o tym, co zawarte jest między słowami, nad słowami, co jest głęboko ukrytym sensem. Julka, Miłosz, Amelka, Haneczka, w swoich opowieściach otwierają się na te sensy, stawiają trudne pytania o wiarę, demokrację, tolerancję, solidarność. Po swojemu, na miarę swoich możliwości definiują wartości i sensy, poznają trudne, pojęcia, które wyprowadzają ze zwykłych i niezwykłych codziennych zdarzeń. Swoim dziecięcym umysłem i sercem odkrywają świat, który dany jest w ideach, wartościach, sensach, normach, czy zasadach.
Dr Marek Michalak - pedagog, wieloletni rzecznik praw dziecka doskonale słucha i wsłuchuje się w głos dzieci. Otwiera drzwi do dziecięcego świata i za Januszem Korczakiem powtarza, że dziecko jest filozofem i poetą.
Wydawnictwo: IBIS
Data wydania: 2023-03-11
Ilustracje:Katarzyna Sadowska
W porównaniu z odsłoną pierwszą, jestem zawiedziona. Odniosłam wrażenie, że autor, niesiony falą sukcesu "Opowieści o tym, co w życiu ważne", za wszelką cenę chciał zrobić coś więcej, ale nie miał na to pomysłu. Większość z opowiastek zawartych w tej książce wydala mi się pretekstowa, napisana na siłę, nawet nie spełniająca kryteriów opowiadania. Rozczarowało mnie to. Ale część pierwszą zdecydowanie polecam.
Kto zasłużył na miano prawdziwego przyjaciela dzieci? O zasługach tak wielkich postaci jak Janusz Korczak, Maria Łopatkowa, Tove Jansson czy Jurek Owsiak...
Prezentowana książka to dokonana na 383. stronach historyczno-pedagogiczna analiza idei Orderu Uśmiechu osadzona w ramie teoretycznej pedagogiki Janusza...
Przeczytane:2023-06-03, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2023 roku, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2023,
Książka jest kontynuacją książki pt.: „Opowieści o tym, co w życiu ważne”. Tym razem będzie 22 opowieści, a także będą w nich poruszane zupełnie inne wartości. Wraz z dwójką bohaterów – Julce i Miłoszem, dowiemy się więcej o prawdzie, dobru, pięknie, wierze, solidarności, demokracji, sprawiedliwości, autorytecie, talencie, kreatywności, marzeniach, zaufaniu, cierpliwości, lojalności, wierności, pasji, pokorze, bezpieczeństwie, zdrowiu, życiu, starości i młodości.
Każda z nich jest bardzo ważna i dlatego należy jak najwcześniej o nich rozmawiać z dzieckiem, a książka zdecydowanie w tym pomoże.
Historie zarówno bawią, jak i uczą. Są niezbyt długie, ciekawe i wciągające. To opowieści, które zabierają dziecko do świata Julki oraz Miłosza i pozwalają wraz z nimi przeżyć wiele przygód, a jednocześnie poruszają ważne i niełatwe tematy.
Tekst jest napisany pod dziecko, czyli dla niego zrozumiały. To sprawia, że młodsze z zaciekawieniem słuchają, a starsze z przyjemnością samodzielnie czytają.
Wizualnie książka jest bardzo ładna. Znajdziemy w niej duże, ciekawe, przyciągające wzrok ilustracje.
Okładka twarda i solidna. Dzięki niej książka nie zniszczy się tak szybko.
Wytłumaczenie dziecku niektórych wartości nie jest wcale takie łatwe. Dzięki książce możemy to zrobić w ciekawy i prosty sposób. Z przyjemnością polecam.
Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA