Prezentowana książka to dokonana na 383. stronach historyczno-pedagogiczna analiza idei Orderu Uśmiechu osadzona w ramie teoretycznej pedagogiki Janusza Korczaka. Autor, losami dzieci i biografiami Kawalerów Orderu Uśmiechu, pokazuje olbrzymie deficyty współczesnego świata w zakresie opieki i wychowania nad dziećmi, rozmiar potrzeb i ich ustawicznego pomnażania na całym świecie.
Autorem książki jest Marek Michalak, dr nauk społecznych, Kanclerz Międzynarodowej Kapituły Orderu Uśmiechu, Przewodniczący Międzynarodowego Stowarzyszenia im. Janusza Korczaka, w latach 2008-2018 Rzecznik Praw Dziecka.
Na okładce zamieszczono obraz wybitnego artysty - Grzegorza Ptaka pt. "Order Uśmiechu".
Data wydania: 2020-11-20
Kategoria: Pedagogika
Kawalerowie Orderu Uśmiechu wchodzą niejako na arenę, stają się widzialnym znakiem dziecięcych preferencji, pełnią funkcję dziecięcych wybrańców i autorytetów.
Kto zasłużył na miano prawdziwego przyjaciela dzieci? O zasługach tak wielkich postaci jak Janusz Korczak, Maria Łopatkowa, Tove Jansson czy Jurek Owsiak...
z recenzji prof. Adama Solaka: Książka autorstwa Marka Michalaka „Opowieści, które otwierają serca” jest napisana piórem mądrości i korczakowskim...
Order Uśmiechu działa jak magnes przyciągający dobrych, wrażliwych, empatycznych, kreatywnych, wyjątkowych, pełnych idei ludzi. Jest on zwierciadłem zmian społecznych zachodzących wokół praw dziecka, pozycji społecznej dzieci, emancypacji dzieci w Polsce i za granicą.