Opowieści ludowe Bengalu

Jeden z najbarwniejszych zbiorów baśni z krainy Bengalu

Śiwa - jeden z trzech głównych bogów hinduizmu. Durga i Kali - boginie będące różnymi wcieleniami Śiwy. Lakszmi - małżonka Wisznu, bogini szczęścia, bogactwa i pomyślności. Śani - bóstwo utożsamiane z planetą Saturn, przynoszące ludziom cierpienie, jeśli nie wywiązują się ze swoich obowiązków. Te i wiele innych bóstw pojawiających się na kartach Opowieści ludowych Bengalu w hinduizmie odgrywają rolę kluczową, podobnie zresztą jak rakszasy, demony zwane zjadaczami surowego mięsa, czy też duchy i zjawy, zarówno te przychylne człowiekowi, jak i złowieszcze.

Zawarte w książce baśnie i legendy zawierają wspaniały obraz hinduskiego społeczeństwa klasowego i kastowego, pozwalają wejść do świata bengalskiego hinduizmu, a jednocześnie dają bardzo szeroki obraz zwyczajów i obyczajów związanych z życiem codziennym regionu. Ukazują także szereg ceremonii oraz obrzędów związanych z narodzinami i śmiercią. A wszystko to ujęte w sposób, który zachwyci zarówno młodszego, jak i starszego czytelnika.

Informacje dodatkowe o Opowieści ludowe Bengalu:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2025-05-25
Kategoria: Socjologia, filozofia
Tytuł oryginału: Folk-Tales Of Bengal

Tagi: Popularne wierzenia i wiedza nienaukowa

Kup książkę Opowieści ludowe Bengalu