Miło nam poinformować, że nakładem Wydawnictwa Adam Marszałek ukazała się książka wybitnego poety, prozaika, dziennikarza, rzeźbiarza – Ryszarda Ulickiego. Tym razem – po tomiku poezji Anielenie płci – autor serwuje nam tom opowiadań Opowiadania spod parasola. Należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Pozycja ta jest tym ciekawsza, gdyż została wzbogacona o ilustracje Tomasza Rogowskiego oraz okładkę wykonaną przez Krzysztofa Rapsę.
źródło opisu:
źródło okładki:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Adam Marszałek
Data wydania: 2012 (data przybliżona)
Tytuł oryginału: Opowiadania spod parasola. Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci.
Język oryginału: Polska
Ilustracje:Tomasz Rogowski
Pierwsze teksty do piosenek napisałem w roku 1961 do programu szkolnego kabaretu "PIŃCIO" który istniał przy 11-letniej szkole Towarzystwa Przyjaciół...
Jestem przekonany, że ta publikacja nie będzie jedynie dokumentacją moich sentymentalnych wspomnień. Nie przeceniam swojej roli. W tym gatunku dziennikarstwa...
Przeczytane:2020-06-22, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie - przeczytam 125 książek w 2020 roku, 2020,
Zbiór krótkich opowiadań z życia kilku mężczyzn- kolegów, którzy wielokrotnie spotykają się przy sklepie, pod parasolem, by pogawędzić przy piwku. Ciekawe anegdotki, czasem zabawne, czasem dość wulgarne (dlatego zaznaczono na okładce: „Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci”). Bardzo dobrze czytało mi się tę książeczkę. Ocena 7/10.
P.s. Dodam, że mam do niej wielki sentyment, ponieważ otrzymaliśmy z mężem ją w prezencie od samego autora, śp. Pana Ryszarda Ulickiego. Przesympatyczny człowiek, który zmarł, tak nagle, w 2016 roku?
Książka przeczytana w ramach wyzwania "Olimpiada czytelnicza 2020" org.przez Pośredniczkę książek.