Operacja Podmuch Wiatru

Szósty tom z serii Biuro Detektywistyczne nr 2. Podmuch wiatru z północy przynosi kartkę z podejrzaną listą. Młodzi detektywi Tiril i Oliver podejrzewają, że ktoś planuje coś nielegalnego, być może włamanie. Kto stworzył listę? Gdzie i kiedy ma nastąpić włamanie? Czy detektywi zdołają je powstrzymać?

Informacje dodatkowe o Operacja Podmuch Wiatru:

Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2016-03-25
Kategoria: Dla młodzieży

Kup książkę Operacja Podmuch Wiatru

Operacja Podmuch Wiatru - opinie o książce

Rezolutni bohaterowie sprawnie łączą wskazówki i fakty, rozwiązując tym samym kryminalne zagadki w ich mieście.

Tiril i Olivier prowadzą Biuro Detektywistyczne nr 2. Świetnie znają się na rzeczy i dobrze radzą sobie z rozwikłaniem tajemnic o przestępczym charakterze. Tym razem sprawa do rozwiązania wpadła w ich ręce sama - wraz z podmuchem wiatru. Natura detektywa jest tak wyczulona, że wszystkie podejrzane sprawki bohaterowie wyłapują w lot. Czy to jeśli chodzi o niepokojące dowody, podejrzane zachowania, czy też nietypowe rozmowy i interesujące postaci. Właśnie dlatego, z pozoru nieważny świstek papieru, który wpadł w ich ręce, zaprzątnął ich myśli i koniecznie musieli sprawdzić co kryje się za jego treścią.

Bardzo ciekawa pozycja dla dzieci z wątkiem detektywistycznym. Młodzi bohaterowie świetnie kojarzą fakty, łączą poszlaki i mają niezwykłą intuicję. Znajomość technik detektywistycznych jest imponująca. Są inteligentni,  błyskotliwi i odważni. Te cechy pomagają im w szybkim tempie rozwiązywać podejrzane zagadki. Jest to co prawda moje pierwsze spotkanie z bohaterami, ale podejrzewam, że w innych tomach jest podobnie. Książka przypomina nieco serię Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai, tam też dzieci "bawią" się w detektywów, szybko rozwiązują zagadki i gotowe rozwiązania przekazują komisarzowi policji, by dopełnił obowiązków dostając odpowiedź na tacy. Dobrze, że Thorvaldsen, choć zgłoszenia Tiril i Oliviera traktuje z przymrużeniem oka, wysłuchuje ich do końca i sprawdza wszystkie doniesienia.

Książkę przyjemnie się czyta. Przebieg dochodzenia zaskakuje i intryguje. Z każdym kolejnym tropem ekscytacja rośnie, wyjaśnia się więcej niewiadomych, fakty się łączą i tworzy się wiarygodna historia. Wspaniale jest móc poczuć się jak detektyw i wraz z bohaterami krok po kroku łączyć wszystkie elementy, a tym samym dążyć do szczęśliwego finału opisywanych spraw.

Operacja Pirat
Jrn Lier Horst0
Okładka ksiązki - Operacja Pirat

Już 11 książka z serii Operacja! Podczas wykonywania zlecenia na plaży Tiril i Oliver przypadkiem znajdują zakopany w piasku dziwny, stary talerz. Okazuje...

Operacja Mumia
Jrn Lier Horst0
Okładka ksiązki - Operacja Mumia

Muzeum w Elvestad planuje wystawę o starożytnym Egipcie, której główną atrakcją ma być prastara mumia. Jednak podczas przygotowań dochodzi do kilku wypadków...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;