Oni mogli inaczej!

Trzymasz w ręce niezwykłą książkę, która pozwoli Ci spojrzeć na relację człowieka z Bogiem z zupełnie innej perspektywy.

Czy zadawałeś sobie kiedyś pytanie, jak potoczyłaby się historia człowieka, gdyby nasi biblijni przodkowie postąpili inaczej, niż to zostało opisane w Piśmie Świętym?

Co zyskalibyśmy, gdyby Adam i Ewa nie popełnili grzechu i pozostali w raju? Czy zawsze przeznaczeniem Judasza było samobójstwo? Jak mogła wyglądać jego rozmowa z Jezusem już po dokonanej zdradzie? Czy Herod musiał dotrzymać obietnicy danej córce Herodiady i skazać Jana Chrzciciela na śmierć?

Wreszcie co mogłoby się stać, gdyby Piotr poprosił Jezusa o zmianę tego, co… dopiero miało nastąpić? Jak wyglądałaby rozmowa Piłata z Jezusem prowadząca do uniewinnienia Jezusa? Jak mógł się zachować starszy syn z przypowieści o synu marnotrawnym?

Autor przedstawiając postaci biblijne postępujące inaczej, niż znamy to z Biblii, kreśli zupełnie nowe scenariusze i skłania czytelnika do refleksji nad tym, że to nie historia determinuje nasze działania, ale że to my mamy decydujący wpływ na historię oraz na to, co się w nią wpisuje.

Informacje dodatkowe o Oni mogli inaczej!:

Wydawnictwo: Alternatywne
Data wydania: 2024-10-04
Kategoria: Duchowość, religia

Kup książkę Oni mogli inaczej!

Opinie o książce - Oni mogli inaczej!

Wojciech Anst zaskoczył mnie bardzo i sprowokował do przemyśleń. To, co zaprezentował w tej małej objętościowo książeczce, intryguje i skłania do snucia różnych scenariuszy zachowań, mniej lub bardziej możliwych. Niektóre mnie zdziwiły, inne zaskoczyły, ale wszystkie na pewno dały wiele do myślenia. Nie mogę powiedzieć, że przewróciły mój system wartości, ale zasiały pewien niepokój … Autor przedstawia siedem potencjalnych scenariuszy zachowań Adama i Ewy w raju. Jak dzisiaj wyglądałby świat, gdyby pierwsi ludzie zachowali się inaczej, gdyby na przykład nie ulegli kuszeniu przez węża? Czy świat byłby wolny od chorób i śmierci? Czy wśród nas zagościłoby zło? A może ludzie żyliby w zgodzie i miłości? Wojciech Anst pozwala nam przyjrzeć się bliżej jego przewidywaniom i zobaczyć inne, mniej lub bardziej realne, zachowania biblijnych bohaterów. W drugiej części historii dostajemy kolejną dozę hipotetycznych zachowań bohaterów opowieści biblijnych. Jesteśmy przy momentach i chwilach trudnych, w których bohaterowie nie pokazali się z najlepszej strony. Kreślenie alternatywnych zachowań zmienia nasze spojrzenie na przeszłość, daje powód do zastanowienia się, jak wyglądałby dzisiaj świat. Osoby wierzące mogą mieć problem z odbiorem lektury, może wprowadzić mały zamęt i niepokój w ich poukładany system wartości. Jestem przekonana, że nie wszyscy dopuszczają do siebie takie scenariusze, jak kreśli autor. Niektóre wydają się niemożliwe