Mówi się, że za każdym wspaniałym mężczyzną, który zrobił karierę, stoi wspaniała kobieta. Za Olgą Krzyżanowską, gdańską lekarką, która niemal wprost z przychodni trafiła na szczyty polskiej polityki, stoi szereg takich kobiet: jej babka, matka, ciotki. Ich życiorysami można by obdzielić tłum powieściowych postaci.
Są w nich ucieczki z dziećmi przez zieloną granicę, praca w konspiracji, udział w Powstaniu Warszawskim. A potem budowanie życia na gruzach. Historie fascynujące, a co w nich najlepsze - prawdziwe.
Olga Krzyżanowska, panna z dobrego domu, dziedziczka tradycji i zasad, jako dojrzała kobieta weszła do polityki. I odniosła sukces. Posłanka, wicemarszałek Sejmu, senator stała się jedną z twarzy rewolucji, za którą podziwiał Polskę świat. Żyjąca w otoczeniu nowoczesnych, odważnych i wolnych kobiet przez myśl nie przeszło, że mogłaby nie być równa mężczyznom - że trzeba w jakiś szczególny sposób chronić prawa kobiet. Teraz Olga Krzyżanowska stanęła za Magdą i Natalią, swoją córką i wnuczką.
Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2019-06-04
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Przeczytane:2019-07-24, Ocena: 3, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2019 roku,
O ile historia o jej ojcu, wojnie, okupacji i wczesnych latach jej życia jest ciekawa, o tyle przynajmniej dla mnie jej życie po 1990 nie szczęgólnie interesuje. Skoro pisze, że polityk powinien mieć klasę i nie obrażać innych polityków, to powinna do tego się dostosować. Denerwowały mnie jej pogly na temat przeciwników politycznych. Można kogoś nie lubić, ale trzeba szanować, a ciągłe krytykowanie jest nie do przyjęcia. Zreszta mói, że partia rządząca nie słucha innych, tylko rzadzi po swojemu, a jak jej partia rzadziła? Tak samo jak dla mnie.