Odliczając z Tobą

Powściągliwa nastolatka ma dwadzieścia osiem dni, by podjąć najważniejszą decyzję w swoim życiu.

Czy zgodzi się na udawaną randkę ze szkolnym bad boyem?

Jak sprawić, by jeden miesiąc trwał całe życie?

Karina Ahmed ma plan. Trzymać głowę nisko, skończyć szkołę średnią bez problemów i postępować zgodnie z narzuconymi zasadami – nawet jeśli oznacza to poświęcenie swoich własnych marzeń. Kiedy jej rodzice

wyjeżdżają na cztery tygodnie do Bangladeszu, Karina oczekuje ciszy i spokoju. Zamiast tego jedno proste kłamstwo komplikuje wszystko.

Udzielanie korepetycji szkolnemu bad boyowi to już przesada. Udawanie jego dziewczyny? Nie ma nawet takiej opcji. Ale Ace Clyde robi wszystko

dobrze – przynosi Karinie rano kawę, bez wysiłku imponuje jej przyjaciołom, a nawet obiecuje, że będzie jej kupował tuzin książek na tydzień, jeśli zgodzi się na jego układ. Choć dziewczyna daje się przekonać, nie może przestać odliczać do powrotu swoich rodziców.

Pozostało dwadzieścia osiem dni, aż wszystko wróci do normy – ale co, jeśli Karina już nie będzie tego chciała?

Informacje dodatkowe o Odliczając z Tobą:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-01-29
Kategoria: Dla młodzieży

Kup książkę Odliczając z Tobą

Opinie o książce - Odliczając z Tobą

"Szczęście. Takie proste, a zarazem najtrudniejsze słowo, z jakim kiedykolwiek miałam do czynienia. Jako ptak, szczęście byłoby słabiutkie i trzepotliwe, a jego plus tak mizerny, że znika, kiedy odwracasz wzrok" Karina zaczyna udzielać korepetycji, które staną się przyczyną zmian w jej życiu.  Jaką rolę odegra w jej życiu Ace? Czy dziewczyna w końcu zawalczy o swoje marzenia?  Wolność. Pięknie brzmi, prawda? Właśnie tak czuje się Karina. Jej rodzice wyjeżdżają na wakacje i ma 28 dni wolności. Tylko tyle, ale dla niej aż tyle. Smutne prawda? Wyjazd rodziców powoduje, że dziewczyna w końcu ma pewną swobodę. Pierwszy raz! W końcu czuje się wolna. Nie musi o wyznaczonej godzinie wracać do domu czy ciągle siedzieć tylko nad książkami.  "Do ich powrotu mam zaledwie 27 dni, a wtedy moja pozłacana klatka znów się zamknie" Karina to spokojna dziewczyna, która nie lubi rzucać się w oczy. Kocha literaturę i chciałaby związać z nią swoją przyszłość, jednak jej rodzice chcą dla niej czegoś innego. Stara się nie rzucać w oczy i robi to co każdy jej każe. Zawsze na pierwszym miejscu stawia cudze marzenia, oczekiwania aniżeli swoje własne dobro. To samo powoduje, że kończy jako korepetytorka chłopaka, bo nie chce rozczarować nauczycielki. Trochę to dziwne, prawda? Wystarczyłoby powiedzieć nie, tym bardziej jak się okazuje, że dosyć dużo ją kosztuje wyrażenie na to zgody. Dodatkowo często doświadcza uczucia paniki, z stara czym bie dopiero

Opowieść z książki jest przeznaczona dla nastolatków, ale ja bym powiedziała, że jest dla każdego od nastoletniego wieku w nieskończoność. Bardzo gładko się ją czyta i łatwo jest sobie wyobrazić każdą z postaci. Zwłaszcza szalone psiapsi głównej postaci wersji damskiej:-) One niby wspierają ją jeśli ma jakieś problemy, zawsze coś tam doradzą, choćby było to niezbyt mądre. Najważniejsze jednak jest to, że są. Mogą się razem śmiać, rozmawiać na nastoletnie tematy i posiadają coś jeszcze. Mają w sobie taką dziecięcą nutę radości. Zupełnie jak moje młodsze dzieci, które są ufne, nie wybiegają w przyszłość i kochają się pomimo drobnych sprzeczek. Podkreślam to, ponieważ dodawały tej książce uroku i były jednocześnie zupełnie inne od głównej bohaterki. Sama Karina jest od nich dużo mądrzejsza, jednak nie chodzi tu tylko o jej rozwinięte rozumowanie. Od małego jej rodzice wychowywali ją bardzo rygorystycznie. Na czas musiała być w domu, słuchać kiedy mówili i tego, co mówili. Przez to wszystko wypracowali w niej traumę, która przychodzi nawet wtedy, kiedy ich nie ma w domu. Ona sama ich kocha, jednak teraz, kiedy wyjechali na miesiąc, w końcu zaczyna spokojnie oddychać. W szkole jest najlepszą uczennicą, co poznamy po wprowadzeniu. Nie przypuszczała jednak, że przyjdzie jej udzielać korepetycji chłopcu za którym szaleją tłumy dziewcząt. Karina zastanawia się co jest takiego w nim nie tak, że ma wszystko o czym każdy marzy, a nie potrafi się uczyć. Gdyby nie to, że została zmuszona do tej nauki, nigdy by się na nią nie zgodziła. W końcu czego może nauczyć ciemnoskóra dziewczyna białego chłopca? Te różnice są tu poruszone w formie kontrolowanych żartów. Sama relacja jaka między nimi powstaje jest naprawdę ukazana prawdziwie. Ona nie udaje, nie ucieka, nawet wtedy, kiedy przychodzi do niej atak paniki. On wciąż ją obserwuje i z dnia na dzień odkrywają o sobie rzeczy, których inni nie widzą. Wpierw patrzą na siebie przez pryzmat zdań innych, dopiero później widzą, że plotki nie zawsze muszą być prawdziwe. Każdy z nich ma swoje sekrety, które najzwyczajniej w świecie ich bolą. Jednak czy kiedykolwiek odważą się, by o nich opowiedzieć?
Autorka zastosowała bardzo ciekawy format nowych rozdziałów. Im dalej, tym bardziej napięcie w nas narasta, gdyż zbliża się okres powrotu rodziców. Czytanie jej jest jazdą z górki, gdzie gdybym mogła, połykała bym słowa, by szybciej do mnie wpadały. Całość naprawdę mi się podobała, nawet wydana w większym druku. Hipnotyzuje od samego wprowadzenia i porusza wiele tematów nie tylko młodzieży. Trafia prosto do serca, gdzie grono czytelników odnajdzie tu samych siebie. Szczerze ją polecam!

Virion. Legenda Miecza. Ona
Andrzej Ziemiański ;