Jak pracują pisarze? Jaki proces twórczy zachodzi w ich pracy, czy jest ona ich całym światem, czy świat jest procesem? Jak świadomie pracują ze słowem, czy zanurzają się w nim, wywołują, jak wilka z lasu? Czy szukają z lupą niczym najwytrwalszy detektyw? Czy wierzą, że słowa mają moc? A jeśli tak, to co to naprawdę znaczy dla nich i dla ich czytelników? Proza, poezja, słowa, słowa, słowa. Czym one są? Narzędziem do czego? Czy są dla nich WSZYSTKIM?
Na te pytania szukamy odpowiedzi razem ze współczesnymi pisarzami i pisarkami różnych gatunków, o różnej wrażliwości. Z ludźmi wielkiej pasji do słowa i do literatury. Skąd się ich pasja wywodzi, jak za nią podążyli, czy znaleźli się na właściwej ścieżce?
Zapraszamy was do wspólnej podróży przez pisarskie życie, do rozmowy o słowie i o wyjątkowości procesu, w którym spotyka się autor z czytelnikiem.
“Od słowa do słowa” to piękne, szczere rozmowy o pisaniu, które przenoszą się na życie. A zatem zapraszamy do naszego życia, pisarskiego świata. Rozgośćcie się!
Wydawnictwo: Papierowy Motyl
Data wydania: 2024-11-01
Kategoria: Poradniki
Język oryginału: Polski
Przeczytane:2024-12-23, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2024, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024,
"Od słowa do słowa. Rozmowy z pisarzami o świadomości pisania ". K. Bonda, J. Guzik, I. Janiszewska, M.Krajniewska, R. Małecki, A. Matusiak- Rześniowiecka, M. Tomkiel, M. Woźniak, T. Żak
#współpracarecenzencka z @papierowymotyl_wydawnictwo
Dziś będzie o książce, która porusza zupełnie inną tematykę, od tej która pojawia się zazwyczaj na moim profilu. Czasem tak bywa, że Olesia ma ochotę odpocząć trochę od mrocznych historii. W takich chwilach sięga po coś zupełnie z innej beczki.
Tym razem trafiło na szalenie interesującą pozycję od Wydawnictwa Papierowy Motyl.
Książka "Od słowa do słowa. Rozmowy z pisarzami o świadomości pisania" zaklasyfikowana jest do gatunku poradnik, (tego jeszcze u Olesi nie było) jednak ma bardzo przystępną formę wywiadu. Rozdziały są krótkie i zwięzłe, ale treściwe dzięki czemu bardzo szybko się tę lekturę czyta. Wcale nie traci ona przy tym na swojej atrakcyjności.
Wręcz przeciwnie - dzięki umiejętnie postawionym pytaniom i ciekawym odpowiedziom, ta pozycja się nie nudzi, a czytanie staje się prawdziwą przyjemnością.
Czy zastanawialiście się kiedyś co kryje się w głowach waszych ulubionych pisarzy, czy poetów?
Chcąc poznać odpowiedź warto sięgnąć po "Od słowa do słowa". Tutaj znani i lubiani autorzy dzielą się z nami swoimi doświadczeniami związanymi z procesem twórczym.
"Jak się przykleimy do fabuły, to jest to pragnienie nałogowca - moim zdaniem tak naprawdę dla tego piszemy. Chcemy więcej i więcej. Kończąc mocną scenę, czuję się jakbym zeszła z ringu. To jest czas, kiedy fabuła mnie woła. I jest to właściwie kwintesencja mojego życia."
Opowiadają o pasji i emocjach, które towarzyszą im przy pisaniu, ale również o porażkach i trudnościach z jakimi muszą się mierzyć. Ta książka zabiera nas w podróż po ich życiu . Mamy możliwość poznać ich od zupełnie innej strony. Każdy z twórców jest na swój sposób wyjątkowy i zupełnie inaczej postrzega pisanie, inaczej operuje słowem, pracuje inną techniką, czerpie inspiracje z innych źródeł. Praca nad książką to często bardzo żmudny i złożony proces. Pisarz musi mieć w sobie duże pokłady cierpliwości, aby ten proces przejść od początku do końca. Nie zawsze jest przecież kolorowo i wena nie zawsze dopisuje. Pisarz czasem musi też dokonywać dogłębnej analizy osobowości wykreowanych przez siebie bohaterów i zamienić się w psychologa, bo tylko dzięki temu uda mu się stworzyć wiarygodną historię, która wzbudzi w nas emocje i nie pozwoli o sobie zapomnieć.
Pisarze często traktowani są przez swoich czytelników jak Bogowie. Ta książka pokazuje, że są też ludźmi z krwi i kości, że miewają też gorsze chwile. Zdarza się, że walczą z samym sobą, by historia zbudowana w ich głowie, mogła ujrzeć światlo dzienne tworząc logiczną całość.
Jeżeli chcecie dowiedzieć się co na temat pisania mówią i myślą twórcy to zapraszam Was do lektury " Od słowa do słowa " Jestem przekonana że ta książka was zaciekawi. Po jej przeczytaniu na pewno jeszcze bardziej docenicie swych ulubionych autorów. A jeśli jeszcze nie udało mi się was zachęcić do jej przeczytania to na koniec napiszę o warstwie wizualnej tej ksiażki - jest zachwycająca. Kolejny raz Wydawnictwo Papierowy Motyl staje na wysokości zadania, serwując cudowny projekt okładki, a wewnątrz jedyne w swoim rodzaju grafiki od Łukasza Różyńskiego. Każdy bibliofil będzie szczęśliwy z posiadania tego egzemplarza.