Oczko pokazuje księżowski świat w dwudziestu jeden krótkich opowiadaniach. Każdy z bohaterów to wyświęcony grzesznik poddawany ciśnieniom z różnych stron. Kocha (nie tylko Kościół), upada, mozolnie się dźwiga i idzie dalej po drodze, która ciągle zaskakuje. Jak każdy z nas zmaga się z samym sobą, otaczającą rzeczywistością, z Bogiem. Odległość między naszymi światami może okazać się zaskakująco niewielka... jak stąd do najbliższej plebanii.
Wydawnictwo: W drodze
Data wydania: 2015 (data przybliżona)
Jeden dzień i 24 luźno splecione ze sobą historie ludzi, którzy kochają. Autor tka fabułę w wielu miejscach świata, a jej osnową jest miłość. Podjęte...
Przeczytane:2022-05-08, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, 26 książek 2022, 12 książek 2022, Wyzwanie - 40 książek 2022 rok,
To bardzo dobra książka. Takie opowiadanka, nowelki na temat księży, wiernych, Kościoła współczesnego i jego problemów. Ani kapłani, ani wierni nie są idealizowani. W sumie to w kilku opowiadaniach autor świetnie pokazuje jak to na wyższych szczeblach duchowieństwa i niższych te problemy są tuszowane. Za rutyną, bezdusznością, egoizmem i zwykłą utratą duchowości, ale i poważnymi grzechami tuszowanymi przez biskupstwa. Księża 'z powołania' to w tej książce rzadki gatunek. Powszechniejsza jest głupota, chciwość, obłuda, pazerność, ale i samotność tych uczciwych. To książka dla ludzi, którzy troszczą się o los Kościoła.