Obrońca skarbów. Karol Estreicher - w poszukiwaniu zagrabionych dzieł sztuki

Dlaczego Hitler kazał okradać okupowane kraje z cennych dzieł sztuki?

Jak muzealnicy stali się tajnymi agentami?

Kto wpadł na ślad ołtarza Wita Stwosza?

Jak Dama z gronostajem powróciła do Polski?

Tuż przed 1 września 1939 roku w kościele Mariackim w Krakowie trwa gorączkowe pakowanie. Karol Estreicher, błyskotliwy historyk sztuki, wraz z grupą naukowców przygotowuje do wywiezienia i ukrycia bezcenny ołtarz Wita Stwosza. Z Wawelu w stronę Rumunii wyrusza konwój z arrasami Zygmunta Augusta. Muzeum Czartoryskich ukrywa Damę z gronostajem i inne dzieła mistrzów. Do wielkiej ewakuacji dzieł sztuki przygotowuje się nie tylko Kraków, lecz niemal cała Europa. Wkrótce do podbitych krajów wkroczy armia wykształconych złodziei - historyków sztuki, architektów i muzealników - na usługach Hitlera. Będą plądrować muzea, kościoły i zbiory prywatne. W największej w historii grabieży zabytków wezmą udział prominentni funkcjonariusze Rzeszy: Hermann Göring i Hans Frank.

Karol Estreicher, pełen wyrzutów sumienia, że tylko ułatwił wrogowi wywózkę zabytku, nie spocznie, dopóki nie odnajdzie ołtarza i nie sprowadzi go z powrotem do Polski. Nie przypuszcza nawet, że zajmie mu to sześć lat, a na swojej drodze spotka niezliczone przeszkody. Przyczyni się jednak do powstania elitarnej międzynarodowej grupy obrońców skarbów - Monuments Men. Po wojnie, razem z ołtarzem Wita Stwosza, obrazami Canaletta, mieczem koronacyjnym królów polskich, Biblią Gutenberga i setkami innych zabytków, Estreicher przywiezie do Krakowa także Damę z gronostajem. Rodzina Czartoryskich nie będzie mu za to wdzięczna, a londyńska emigracja uzna go za zdrajcę.

Marta Grzywacz - dziennikarka prasowa, radiowa i telewizyjna, absolwentka Wydziału Prawa Uniwersytetu Warszawskiego. Pracowała m.in. w ,,Wiadomościach" TVP i radiu RMF FM, obecnie publikuje w ,,Gazecie Wyborczej" w działach ,,Ale Historia" i ,,Wysokie Obcasy". Autorka setek wywiadów z ludźmi kultury i sportu, a także programów radiowych i artykułów prasowych o tematyce historycznej.

Informacje dodatkowe o Obrońca skarbów. Karol Estreicher - w poszukiwaniu zagrabionych dzieł sztuki:

Wydawnictwo: PWN
Data wydania: 2017-03-24
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 9788301192143

Kup książkę Obrońca skarbów. Karol Estreicher - w poszukiwaniu zagrabionych dzieł sztuki

Obrońca skarbów. Karol Estreicher - w poszukiwaniu zagrabionych dzieł sztuki - opinie o książce

Avatar użytkownika - Justyna641
Justyna641
Przeczytane:2023-08-07, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2023,

Reportaż o rabowaniu przez Niemców w czasie II wojny światowej dzieł sztuki. Bardzo mnie to zagadnienie interesuje od jakiegoś czasu i jak wpadnie mi coś w ręce o tej tematyce to sięgam po taką lekturę. Autorka skupiła się głównie na Ołtarzu Wita Stwosza opowiadając jak powstawał, jakie były koleje losu jego twórcy (być może szczęśliwsze, gdyby nie opuścił Polski), jak próbowano ukryć go w sierpniu 1939 roku w Kościele w Sandomierzu, w jaki sposób odnaleźli go Niemcy, co się z nim działo w czasie wojny i jak został odnaleziony. Bohaterem książki jest Karol Estreicher, który kierował akcją przeniesienia Ołtarza, a potem przez cały okres wojenny poszukiwał tego bezcennego zabytku i to on sprowadził go ponownie do Polski.

Autorka poświęciła również sporo miejsca innym innym dziełom sztuki zagrabionym przez Niemców, szczególnie "Damie z gronostajem", czy "Portrecie młodzieńca" (wciąż nieodnalezionym).

Bardzo dobra książka, znalazłam w niej dużo nowych i ciekawych rzeczy. Polecam.

Blizny. Prawdziwa historia królików z Ravensbruck
Marta Grzywacz0
Okładka ksiązki - Blizny. Prawdziwa historia królików z Ravensbruck

Blizny. Prawdziwa historia ,,królików z Ravensbrück" to rzecz o nazistowskim okrucieństwie, sile przetrwania i odwadze kobiet - młodych polskich działaczek...

Nasza pani z Ravensbrück
Marta Grzywacz0
Okładka ksiązki - Nasza pani z Ravensbrück

Jest 24 listopada 1947 roku. W gmachu Muzeum Narodowego w Krakowie zbiera się Najwyższym Trybunał Narodowy, który ma sądzić nazistowskich zbrodniarzy...

Obca kobieta
Katarzyna Kielecka