Praca jest rekonstrukcją obrazów etnicznych jakie funkcjonowały w pomorskiej publicystyce międzywojennej, próbą określenia czynników, które wpływały na ich kształtowanie, a także próbą ukazania związków tych zjawisk z takimi czynnikami, jak rozwój stosunków polsko-niemieckich i polsko-rosyjskich, wzrost zagrożenia niemieckiego i rosyjskiego wobec Polski, a takżę opcji ideowych i politycznych poszczególnych czasopism.

Informacje dodatkowe o Obraz nieprzyjaciół Rzeczypospolitej na łamach polskiej prasy pomorskiej w latach 1920-1939 oraz 1945-1948:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika
Data wydania: b.d
Kategoria: Historyczne

Kup książkę Obraz nieprzyjaciół Rzeczypospolitej na łamach polskiej prasy pomorskiej w latach 1920-1939 oraz 1945-1948

Obraz nieprzyjaciół Rzeczypospolitej na łamach polskiej prasy pomorskiej w latach 1920-1939 oraz 1945-1948 - opinie o książce

Polska między Niemcami a Rosją
Michalski Ryszard0
Okładka ksiązki - Polska między Niemcami a Rosją

Obraz świata, Rzeczypospolitej i jej sąsiadów na łamach prasy pomorskiej w latach 1920-1939 oraz 1945-1948...

Michalski Ryszard0
Okładka ksiązki - Systemy wartości na łamach polskiej prasy pomorskiej w latach 1870-1939 oraz 1945-1980

Polska prasa pomorska stanowi ważne źródło do ustalenia charakterystycznych cech obrazu kultury politycznej na Pomorzu, w tym także odtworzenia...