Polska prasa pomorska stanowi ważne źródło do ustalenia charakterystycznych cech obrazu kultury politycznej na Pomorzu, w tym także odtworzenia obyczajowości ludności zamieszkującej ten region, wynikający ze specyfiki lokalnych stosunków. Jest jej zwierciadłem. Była bowiem w owym czasie jednym z najważniejszych instrumentów oddziaływania politycznego.

Informacje dodatkowe o Systemy wartości na łamach polskiej prasy pomorskiej w latach 1870-1939 oraz 1945-1980:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika
Data wydania: 1998 (data przybliżona)
Kategoria: Edukacyjne

Kup książkę Systemy wartości na łamach polskiej prasy pomorskiej w latach 1870-1939 oraz 1945-1980

Systemy wartości na łamach polskiej prasy pomorskiej w latach 1870-1939 oraz 1945-1980 - opinie o książce

Polska między Niemcami a Rosją
Michalski Ryszard0
Okładka ksiązki - Polska między Niemcami a Rosją

Obraz świata, Rzeczypospolitej i jej sąsiadów na łamach prasy pomorskiej w latach 1920-1939 oraz 1945-1948...

Uniwersalne wartości i konkretne zagrożenia
Michalski Ryszard0
Okładka ksiązki - Uniwersalne wartości i konkretne zagrożenia

Historia ludności polskiej zamieszkującej ziemie pod panowaniem pruskim to nie tylko zbiór patriotycznych czynów i osiągnięć na polu politycznym, ekonomicznym...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk