Obraz i społeczeństwo. Społeczne ramy kultury artystycznej

Książka Obraz i społeczeństwo. Społeczne ramy kultury artystycznej jest zbiorem refleksji z zakresu socjologii kultury artystycznej.

Autorzy koncentrują się na malarstwie i filmie, wychodząc z założenia, że te sztuki wizualne stanową znakomity punkt otwarcia dla socjologicznych rozważań. Kolejne prace z tej serii planują poświęcić literaturze i architekturze, muzyce i fotografii, w przyszłości być może również temu, co nazywa się dziś kulturą cyfrową. Rozważają też poświęcenie odrębnego tomu sztuce polskiej, którą w tej publikacji całkowicie pominęli.

Publikacja zachęca do własnych poszukiwań relacji między sztuką a społeczeństwem, a także podróży śladem niezapomnianych tematów kinowych czy tropem wielkich dzieł malarstwa.

[...] wymienione studium wzbudziło moje żywe zainteresowanie i traktuję jako z jednej strony znamienną, specyficzną, a z drugiej strony w sensie naukowo-akademickim ważną wypowiedź.

[...] mam nadzieję, że praca ta zostanie rozpowszechniona. Powinna cieszyć się zainteresowaniem różnych potencjalnych czytelników, zarówno pracowników naukowych oraz studentów nauk humanistycznych i społecznych, jak i tych bardziej zróżnicowanych odbiorców, których w ogóle interesują zagadnienia społeczno-kulturowe. Wzbogaci naszą podzielaną wiedzę i wyobraźnię, jest po prostu potrzebna.

Z recenzji Prof. dr. hab. Krzysztofa Frysztackiego

Informacje dodatkowe o Obraz i społeczeństwo. Społeczne ramy kultury artystycznej:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2020-01-29