O rybakach, żeglarzach i piratach

Tom 1 cyklu Opowieści wiatru

1. miejsce w kategorii KSIĄŻKA DLA DZIECI w 31. Ogólnopolskim Przeglądzie Książki Krajoznawczej i Turystycznej.

Od setek lat słońce wschodzi i zachodzi nad pomorską ziemią, oświetlając swym blaskiem pola pełne zboża, zielone łąki, kościoły z czerwonej cegły i ryglowe domy – w których ciemne belki wyraźną kratką odcinają się od bieli ścian. Ale czasami niebo przysłaniają ciemnoszare chmury i nie pozwalają słonecznym promieniom przebić się w kierunku ziemi. Dlatego też słońce, ogrzewające swym blaskiem mieszkających na Pomorzu ludzi i żyjące tu rośliny i zwierzęta, nie zna wszystkich tajemnic tej ziemi. Nie wie też, co dzieje się nocą. Wszystkie tajemnice zna tylko wszędobylski wiatr… Wiatr, który umiał wcisnąć się do komina zamku i podsłuchać ważną naradę. Wiatr, który w chacie biedaka słyszał płaczące z głodu dzieci. Wiatr, który z fal tworzył morskie bałwany i osuszał łzy na policzkach dziewczyny, płaczącej z tęsknoty za ukochanym. Ten wiatr wiele widział i słyszał.
Posłuchajcie jego opowieści…

W pierwszym tomie nowej serii wiatry opowiadają historie o rybakach, żeglarzach i piratach. Razem z nimi zajrzymy do rybackiej chaty i dowiemy się, dlaczego ludzie jeżdżą do Świnoujścia i spacerują tam po plaży, albo dlaczego psotny wiatr Gryfirek lubi szarpać nas za włosy. Zawitamy też do Trzęsacza, żeby poznać historię Zielenicy, i do Darłowa, żeby dowiedzieć się, czym był budzący grozę niedźwiedź morski.

Małgorzata Duda

Informacje dodatkowe o O rybakach, żeglarzach i piratach:

Data wydania: 2023 (data przybliżona)
Ilustracje:Ryszard Matecki

Tagi: Legenda Baśń opowiadania dla młodszych dzieci Szczecin Pomorze

Kup książkę O rybakach, żeglarzach i piratach

O rybakach, żeglarzach i piratach - opinie o książce

Avatar użytkownika - mictatencuhtli
mictatencuhtli
Przeczytane:2023-07-15, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam, 52 książki 2023,

Interesujące opowiadania dla dzieci, których tematyka ściśle związana jest ze Szczecinem i Pomorzem.

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk