Nowy Jork. Przewodnik niepraktyczny

Miasta mają swe historie, mity założycielskie o kilku fakultatywnych wersjach. Egzystują na różnych poziomach. Tak też jest w przypadku Nowego Jorku Kamili Sławińskiej. Dziennikarka pisze reportaż z odkrywania Miasta. W wycinkach ze starych gazet, w dokumentach, na nieaktualnych już planach czy na zniszczałych murach dostrzec można odpryski minionego świata. Okazuje się, że w dziewiętnastowiecznej manufakturze na Manhattanie spłonęło niemal 150 szwaczek. W obecnej dzielnicy polskich emigrantów mieściła się niegdyś osada holenderska. Dzisiaj Nowy Jork to największa na świecie diaspora Żydów, głównie pochodzenia europejskiego. W zaułkach posłyszeć można jidysz, zdawać by się mogło, że martwy już język. Poznawanie Miasta polega również na wsłuchiwaniu się w jego rytm. Nowojorczycy znajdują się w nieustannym ruchu. Spacerują, drepczą, biegną, korzystają z miejskiej komunikacji. To nader szybkie tempo życia nie uniemożliwia jednak spotkania z człowiekiem bezpaństwowcem, tułaczem bądź emigrantem z wyboru o nowojorskiej już tożsamości.

Informacje dodatkowe o Nowy Jork. Przewodnik niepraktyczny:

Kup książkę Nowy Jork. Przewodnik niepraktyczny

Nowy Jork. Przewodnik niepraktyczny - opinie o książce

Avatar użytkownika -

Przeczytane:2016-12-19,
Jest to jedna z lektur, które czytane w wieku licealnym odcisnęły na mnie silne piętno. Dla wielu będzie to po prostu zbiór notatek, zestawienie ciekawych, zabawnych i nierzadko pouczających historii o życiu w Wielkim Jabłku. Dla mnie w tamtym okresie była to metafora całego świata, jego różnorodności, wielokulturowości i piękna. I chyba tym samym pozostaje - po ponownej lekturze - do dziś. Nowy Jork - miasto-państwo, kocioł tego wszystkiego co jesteśmy (lub nie) w stanie sobie wyobrazić. Przewodnik nie tylko po tym jak zobaczyć Miasto oczami jego mieszkańca, ale przede wszystkim jak szanować, odkrywać i kochać to, co wokół nas. Kamila Sławińska oprowadzając czytelnika po swojej nowej ojczyźnie, pokazuje wszystkie miejsca, w których nie tylko pozostawia, ale i odnajduje cząstkę siebie. Książkę czyta się z wypiekami na twarzy, zalecam uzbrojenie się w dowolne urządzenie z dostępem do internetu, bo prędzej czy później natkniecie się w niej na coś, co trzeba będzie sprawdzić - tak z własnej ciekawości - zestawić wyobrażenie z wygooglowanym zdjęciem, odsłuchać piosenkę o której wspomina autorka, obejrzeć występ komika, znaleźć cytowany wiersz i zachwycić się nim bez reszty, zobaczyć to, co w tak rozbrajający i ciepły sposób opisuje autorka. Wydaje mi się, że każdy z nas może odnaleźć swój własny Nowy Jork. I wcale nie musi to być to prawdziwe, krzykliwe, ekscentryczne City that Never Sleeps. Wystarczy zapuścić się w swoje miasto, zejść z setki razy przemierzanych i znanych na pamięć ulic, spojrzeć w górę, zaglądnąć za wysoki żywopłot, uchylić niedomknięte drzwi i przede wszystkim - patrzeć, żeby ZOBACZYĆ. (pełna recenzja na wordpressie - patrz: "o mnie")

Nowy Jork oczami młodej Polki. To nie tylko przewodnik, który prowadzi nas po tym fascynującym mieście. To także opowieść o przeżyciach i emocjach jakie towarzyszą autorce mieszkającej od kilku lat w "zielonym jabłku". Razem z nią możemy poznać nie tylko ciekawe zabytki, ale też poznać klimat miasta, zagłębić się  świat nowojorskiej sztuki, muzyki, a nawet kuchni. Poczuć bół towarzyszący mieszkańcom 11 września 2001 roku, a także przejść się nocą po szemranych ulicach obserwując je z bezpiecznej pozycji domowej kanapy. Autorka skupia się nie tylko na tym co najbardziej popularne, ale też pokazuje miejsca nieoczywiste, ale warte zobaczenia. Nowy Jork to w końcu nie tylko miasta, to stan umysłu.

Nowy Jork. Kolekcja poruszyć świat
Kamila Sławińska0
Okładka ksiązki - Nowy Jork. Kolekcja poruszyć świat

Przewodnik po czasie, historii, społeczeństwie i przestrzeni Nowego Jorku. Tak autorka uczciła dziesiątą rocznicę swojej emigracji do tego miasta. Kiedy...

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;