Książka Dietera Schenka pt. Noc morderców. Kaźń polskich profesorów we Lwowie i holokaust w Galicji Wschodniej opisuje jedno z najbardziej tragicznych a zapomnianych wydarzeń z okresu II wojny światowej. W kilka dni po wkroczeniu wojsk niemieckich do Lwowa, wieczorem 3 lipca 1941 r. zostało aresztowanych 25 profesorów wyższych uczelni a także kilkanaście przebywających w ich domach osób. Po krótkim przesłuchaniu nad ranem 4 lipca zostali wszyscy zamordowani. Wykonawcami tej zbrodni byli członkowie specjalnej jednostki policyjnej III Rzeszy - Einsatzkommando zur besonderen Verwendung. Do końca lipca 1941 r. dokonano kolejnych aresztowań i egzekucji. Jako ostatni zginał wieloletni premier rządu polskiego sprzed 1939 r. i także profesor Politechniki Lwowskiej – Kazimierz Bartel. Dieter Schenk nie koncentruje się na samej zbrodni, porusza szereg dodatkowych zagadnień, nakreśla tło poprzedzające tragiczne wydarzenia, jak również opisuje w szerszym kontekście politykę eksterminacyjną na zajętych terenach. Niezwykle ciekawa dla polskiego czytelnika jest cześć poświęcona śledztwom jakie były prowadzone po 1945 r. zarówno w Niemczech, jak i w Polsce. Dieter Schenk dotarł do źródeł w niemieckich archiwach nieznanych dotychczas polskim historykom.

Informacje dodatkowe o Noc morderców: kaźń polskich profesorów we Lwowie i holokaust w Galicji Wschodniej:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Data wydania: 2011-11-11
Kategoria: Historyczne
ISBN: 978-83-931373-5-0

Kup książkę Noc morderców: kaźń polskich profesorów we Lwowie i holokaust w Galicji Wschodniej

Noc morderców: kaźń polskich profesorów we Lwowie i holokaust w Galicji Wschodniej - opinie o książce

Przyznam, że zapoznanie się z całościową treścią książki autorstwa Dietera Schenka pt. '' Noc morderców. Kaźń polskich profesorów we Lwowie i holokaust w Galicji Wschodniej'' do łatwego czytania przede mną nie należało, gdyż aby w pełni zrozumieć i pojąć znaczenie tychże wydarzeń, które wydarzyły się naprawdę i uczyniły one wiele niepotrzebnych krzywd, które nie powinny mieć w ogóle miejsca.

W książce tej autor przedstawił VI rozdziałów napisanych językiem jak dla mnie językiem zrozumiałym oraz dołączone zostały do niej dodatkowe dokumenty dołączone w aneksie.

Dzięki zgromadzonym informacjom zamieszczonych w tej książce mogłam, przybliżyć sobie wiedzę z zakresu historii, którą lubię poznawać i odkrywać na nowo.

Do tej pory historia ta wywołuje u wielu osób niemiłe wspomnienia, a niewinna śmierć pochłonęła wiele osób, które powinny nadal żyć, uczyć i rozwijać się w swoich naukowych dziedzinach wiedzy.

Uważam, że młode pokolenie powinno poznać, co się kiedyś wydarzyło i dlaczego tak się stało i czy można było uniknąć tychże nieszczęsnych wydarzeń?

Książka ta została wzbogacona o umiejscowione w niej zdjęcia prezentujące miejsca tychże zdarzeń, twarze profesorów, którzy kiedyś pozostawili po sobie ślad w zarysie tejże historii.

Moją szczególną uwagę zwróciłam w tej książce na bardzo dobrze opracowany w niej aneks.

Autor książki pt. '' Noc morderców. Kaźń polskich profesorów we Lwowie i holokaust w Galicji Wschodniej'' Dieter Schenk zaciekawił mnie tym, że potrafi mieć ogromny szacunek do opisywanych i odtwarzanych na nowo zdarzeń z udziałem rodzin, które były ich realnymi świadkami pamiętającymi o nich stale w swych opowieściach.

Lubię, kiedy mogę, czytając dany tekst, który nie jest łatwy w pojmowaniu go tak od razu wędrować wraz z jego autorem ścieżkami, które pozostawiły po sobie ból, cierpienie, łzy, krew wiedząc o tym, że pamięć o tych niezwykłych ludziach, pełnych mądrości życiowej nigdy nie zaginie o tych, co dzielnie zawsze walczyli.

Wydawnictwu Wysoki Zamek dziękuje za podarowanie mi do zrecenzowania książki autorstwa Dietera Schenka pt. '' Noc morderców. Kaźń polskich profesorów we Lwowie i holokaust w Galicji Wschodniej''.

Polecam przeczytać tę książkę.

Avatar użytkownika - flickma
flickma
Przeczytane:2014-04-13, Ocena: 6, Przeczytałem, 52 książki 2014, Mam,
Spojrzenie niemieckiego autora, antynazisty na zabójstwo polskich profesorów Uniwersytetu Jana Kazimierza we Lwowie dokonane przez specjalne komando niemieckie. Autor przedstawia nie tylko sam proces morderstwa ale i przedstawia sylwetki zamordowanych, opisuje sprawców i domniemanych sprawców a także przedstawia losy postępowań sądowych w tej sprawie - większość z nich powojenne niemieckie władze śledcze umorzyły. Autor zadał sobie wiele trudu, kwerendując po archiwach, w celu dogłębnego wyjaśnienia okoliczności mordu i ustalenia jego sprawców. Wszystko to na tle eksterminacji ludności podbitej przez Niemców Galicji, głównie eksterminacji ludności żydowskiej. Książka z pewnością warta polecenia.
Hans Frank. Biografia generalnego gubernatora
Dieter Schenk0
Okładka ksiązki - Hans Frank. Biografia generalnego gubernatora

Pierwsza kompletna biografia hitlerowskiego władcy Polski. 15 października 1946 roku w norymberskim więzieniu stracono dziesięciu najbardziej znaczących...

Gdańsk 1930-1945. Koniec pewnego Wolnego Miasta
Dieter Schenk0
Okładka ksiązki - Gdańsk 1930-1945. Koniec pewnego Wolnego Miasta

Gdańsk dwukrotnie w swojej historii stawał się Wolnym Miastem: raz w czasach napoleońskich, ponownie w dwudziestoleciu międzywojennym. Do dziś echa...

Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska