Niewidzialna pani domu

Życie perfekcyjnej pani domu może być przyjemne. Do czasu. Clover tak perfekcyjnie i z oddaniem wykonywała swoje obowiązki pani domu, że stała się niczym sprawnie działający robot domowy. Aż w końcu zniknęła. Co ciekawe, rodzina tego nawet nie zauważyła - skoro obiad jest na stole, koszule uprasowane, a garnki wypucowane, to wszystko jest w należytym porządku. Jednak Clover wkrótce zauważa, że nie jest jedyną kobietą, która stała się niewidzialną panią domu. A taka sytuacja ma też swoje dobre strony.

Informacje dodatkowe o Niewidzialna pani domu:

Wydawnictwo: Wielka Litera
Data wydania: 2012-10-10
ISBN: 978-83-63387-33-4

Kup książkę Niewidzialna pani domu

Ciesz się dniem. Wyjdź i zrób coś, na co zawsze miałaś ochotę. Nie siedź z nadzieją, że ktoś zauważy, że zniknęłaś.
Niewidzialność może być przeszkodą albo siłą, zależy, co postanowisz z nią zrobić.

Więcej cytatów z tej książki

Niewidzialna pani domu - opinie o książce

Sięgając po tę książkę miałam nadzieję, że tytuł jest metaforą, że autorka nie pójdzie na całość... Książka ma wydzwiek wielowarstwowy. Choć wydaje się banalna i prosta, każdy może jej historię dowolnie wg swego uznania interpretować. I tak zrobiłam i ja. W tym kontekście historia ta zmusza do refleksji. Widzimy niestety rzeczywistość oczami kobiety-pani domu. Smutną rzeczywistość, której przytakuje wiele kobiet. Wszak wiele z nas-kobiet, czuje się czasami jak robot, wypełniając swe obowiązki w sposób mechaniczny, bez większego zastanowienia. W końcu dostrzegamy w sobie pustkę, brak spełnienia, brak docenienia. Jednak kobiety przedstawione w powieści są zbyt słąbe, zbyt poddańcze by walczyć o siebie. Uczucie to tłamsi i powoduje, iż czują się niewidzialne, a w końcu niewidzialne stają się rzeczywiście. I co najgorsze, prawie nikt tego nie zauważa... Niewidzialność ta jednak pobudza kobiety do działania, dodaje im śmiałości, odwagi, wyzwala energię potrzebną do walki o swoje dobro. Kobiety dopiero stając się rzeczywiście niewidzialne zyskują odwagę by żyć i w tym życiu się spełniać. Nie chcą po prostu istnieć...(albo i nie istnieć?) Książka być może wydawać się banalna, ale jeśli człowiek spróbuje bardziej zgłębić jej treść przekonuje się , iż ta historia wcale nie jest taka "wymyślona"...
Avatar użytkownika - grazka
grazka