Nieruchomości. Problematyka prawna

Istotne zmiany regulacji prawnych uwzględnionych w poprzednim - trzecim - wydaniu książki spowodowały, że treść wielu jej rozdziałów straciła w mniejszym lub większym stopniu aktualność, a tym samym przydatność dla praktyki. Wynikła z tego konieczność opracowania nowego czwartego wydania z uwzględnieniem zarówno zmienionego stanu prawnego, jak i projektowanych nowelizacji znajdujących się w ostatnim stadium procesu legislacyjnego, a także ważnych dla praktyki pozycji judykatury Sądu Najwyższego, Naczelnego Sądu Administracyjnego i Trybunału Konstytucyjnego oraz piśmiennictwa. Na nowo zostało opracowane hasło Nieruchomości spółdzielni mieszkaniowych. Znaczne zmiany wprowadzono do hasła Odrębna własność lokali. Wiele istotnych zmian i uzupełnień wprowadzono także do pozostałych haseł, w szczególności do: Podział nieruchomości, Gospodarka nieruchomościami, Sprzedaż nieruchomości skarbowych i samorządowych oraz Urządzenia przesyłowe.Książka będzie przydatna zwłaszcza prawnikom praktykom, którzy znajdą w niej wiele rozwiązań dotyczących własności, użytkowania wieczystego, ograniczonych praw rzeczowych oraz szeroko rozumianego obrotu nieruchomościami.Autorzy, sędziowie Sądu Najwyższego, są znani z licznych publikacji z zakresu prawa cywilnego.

Informacje dodatkowe o Nieruchomości. Problematyka prawna:

Wydawnictwo: Wolters Kluwer