Niebo ma kolor zielony

Powieść o raju utraconym, którego symbolem jest rodzinny dom, a właściwie ogród, wraz z całym bagażem jego jasnych i ciemnych stron. Historia ta odkrywa, jak trudno połączyć ze sobą dwa odmienne światy, tak samo jak trudne jest bliskie obcowanie, gdy jedna ze stron traci to, co kocha ponad wszystko, a drugiej odbiera się niezależność. To powieść współczesna, lecz pojawiają się w niej także wątki z przeszłości, rzucające cień na losy bohaterów. Czy to książka o zdradzie, o niezrozumieniu, o tym, co dzieli, czy o tym, co łączy? O czymkolwiek ona jest, stawia ważne pytania: Czy warto karać, czy wybaczać? Trwać czy trzaskać drzwiami?

Informacje dodatkowe o Niebo ma kolor zielony:

Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: b.d
ISBN: 83-7298-594-4

Kup książkę Niebo ma kolor zielony

Niebo ma kolor zielony - opinie o książce

Avatar użytkownika - PaniKaP
PaniKaP
Przeczytane:2010-08-18, Ocena: 6, Przeczytałam, 2010,
Książka o życiu, o jego przemijaniu, o ludzkich problemach i kłopotach, o sile i bezsilności. Ale także o zdradzie i kłamstwie i o ludzkiej podłości. Czyta się ją dobrze i lekko. Podczas lektury nasuwają się pytania: skąd w ludziach tyle chciwości i zła, tyle zawiści? Jak żyć, by każdy był zadowolony? Czy myśleć o sobie czy o innych? Po co żyć? I dla kogo? Książka pokazuje nam że to co piękne, może być ulotne, że życie tak na prawdę to nie sielanka, tylko ciężka praca. Widzimy zdradę i ludzką niemoc. Lęk przed tym co będzie dalej, przed tym co nieuniknione, przed śmiercią. Widzimy przykry obraz tego, że czasem mimo iż jesteśmy pewni że znamy kogoś doskonale, w jednej małej chwili może okazać się że nigdy tej osoby tak naprawdę nie poznaliśmy, nie rozpracowaliśmy, że żyliśmy u boku kogoś obcego. Książka "Niebo ma kolor zielony" to podróż w nieznane, pokazująca codzienność. Zachwyca i wzrusza. Porusza serce i umysł. Pozostawia nas z pytaniami bez odpowiedzi. Warta tych paru chwil.
Avatar użytkownika - jolantasatko
jolantasatko