Podróże czarodziejskim Niebieskim Dywanikiem to fantastyczna sprawa! Jaś odwiedza baśniowe krainy i przeżywa emocjonujące przygody, a przy okazji poznaje tajemnice świata przyrody. Trzymajcie się mocno! Lecimy, by poznać ciepłe opowieści prosto z dziecięcego świata fantazji.
Wydawnictwo: Literatura
Data wydania: 2023-09-07
" A jak arbuz? Agrest? Ananas? B? brzoskwinia? brukselka? buraczek? C? cóż, to nie takie proste znaleźć odpowiedź na kuchenną zagadkę. Choć wszystkie...
Oto Feluś Pareras, stróż na medal! Uwielbia troszczyć się o Swoich, a oni o niego. Czasem trochę się na niego złoszczą (Felusiu! Jak mogłeś poczęstować...
Przeczytane:2023-11-11, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Oto książka, której nie sposób odłożyć po jedynie krótkim fragmencie. Taka, która w trakcie czytania wywołała u mnie radość i ekscytację na myśl o przeczytaniu jej synowi i zabraniu go w przedstawiony w niej świat!
"Niebieski dywanik" to zbiór siedmiu krótkich opowiadań, które można czytać wybiórczo, niezależnie od pozostałych. Wypada jednak zacząć od pierwszego, bo to w nim mamy okazję poznać trochę szczegółów z życia głównego bohatera.
A jest nim prawie 5-letni Jaś, który pewnego razu, po stłuczeniu porcelanowej filiżanki, wypłakuje się do swojego niebieskiego dywanika. I właśnie w tym momencie okazuje się, że...ten dywan jest niezwykły! Potrafi mówić a także latać! Zabiera więc Jasia na wycieczki to tu, to tam, bliżej i nieco dalej.
Jeśli jednak myślicie, że ta książka mocno odbiega od rzeczywistości i rządzi tutaj tylko i wyłącznie dziecięca fantazja, to pozwólcie, że wyprowadzę Was z błędu.
Otóż podczas tych niesamowitych podróży Jaś poznaje całkiem realny świat. Dowiaduje się jak wyglądają niezapominajki i w jaki sposób się rozrastają, jaki to kolor chabrowy, czym się różni mysz żyjąca w mieście od myszarki polnej czy też jak wygląda piórko sójki.
Ciekawostek jest o wiele, wiele więcej w każdej z tych krótkich opowieści. Oprócz nich pojawiają się wplecione fragmenty wierszy znanych pisarzy i pisarek jak Maria Konopnicka, Julian Tuwim czy Jan Brzechwa. Znajdują się tu także znane rymowanki czy piosenki.
A wszystko to zostało bardzo naturalnie wplecione w dialogi pomiędzy chłopcem i dywanikiem.
I to właśnie sprawia, że książkę aż chce się czytać i czytać bez końca.
Jeśli nie wiecie po co sięgnąć wraz z przedszkolakiem (ale i starszymi dziećmi), to ta książka będzie znakomitym wyborem!