Nie zapomnij mnie

Poruszająca, poetycka, miejscami pełna humoru powieść graficzna - jedna z tych, których się nie zapomina.

Inspirując się własnymi przeżyciami, Alix Garin opowiada historię podróży młodej dziewczyny z chorą na Alzheimera babcią. Wnuczka, widząc rozpacz tracącej powoli pamięć kobiety, postanawia uprowadzić ją z domu opieki, w którym ta przebywa, i wyruszyć w drogę, aby spełnić marzenie babci o powrocie do domu, w którym spędziła dzieciństwo.

Alix Garin tka wzruszającą opowieść o pożegnaniu, miłości, ale też o poszukiwaniu siebie i przejściu w dorosłość.

Komiks został doceniony przez krytyków, zdobył m.in. nagrodę studencką France Culture, nagrodę Fnac BD Belgium, prestiżową nagrodę Babelio i nagrodę Rossel.

Informacje dodatkowe o Nie zapomnij mnie:

Wydawnictwo: Debit
Data wydania: 2024-04-17
Tytuł oryginału: Ne m

Tagi: Powieść graficzna (tradycja europejska) Interest age: from c 15 years

Kup książkę Nie zapomnij mnie

Nie zapomnij mnie - opinie o książce

Avatar użytkownika - dajnurawksiazki
dajnurawksiazki
Przeczytane:2024-05-24, Ocena: 6, Przeczytałem,

??

Babcia Clémence choruje na Alzheimera. Choć w domu opieki są osoby, które się nią zajmują, kobieta nie jest szczęśliwa i wymyka się stamtąd po raz kolejny. Clémence, widząc tę rozpacz i tęsknotę za światem zewnętrznym, uprowadza babcię z domu opieki i razem wykruszają w niezapomnianą podróż.

??

Ostatnio mam szczęście trafiać na same dobre powieści graficzne. Ta jednak poruszyła mnie w sposób wyjątkowy.

To delikatna, poetycka, nostalgiczna i wzruszająca historia o chorobie, na skutek której wspomnienia wymykają się z rąk i o poszukiwaniu szczęścia.

Czytanie o relacjach wnucząt z dziadkami zawsze mocno mnie wzrusza i tutaj było tak samo. Przyznam, że w pewnym momencie oczy mi się zaszkliły. Była to lektura pełna emocji.

[współpraca reklamowa z @mlodybook]

Kalendarz adwentowy