Nasz ojciec. Abp Wincenty Kluczyński 1847-1917

Arcybiskup Wincenty Kluczyński (albo brat Józef, bo tak brzmiało jego konspiracyjne imię) to niezwykła, a jednocześnie dość tajemnicza, postać Kościoła przełomu XIX i XX wieku. Do dziś pozostaje ona intrygująca, skłaniając do wnikliwych rozważań i poszukiwań. To postać, która nie tylko sama jest niejako pytaniem, ale też stawia pytania, a za każdą odpowiedzią otwiera się przestrzeń do dalszych pytań. Wypadło mu bowiem żyć w trudnych czasach pod zaborem rosyjskim i kierować Kościołem, walcząc z wrogą administracją carską. Od podpisania jedynego konkordatu w 1847 r. do komunistycznego targnięcia się na religię. W publikacji Nasz ojciec abp. Wincenty Kluczyński 1847-1917, sama autorka trochę prowokacyjnie pyta: „Kim on właściwie był?”. Pytanie jest jak najbardziej uzasadnione, gdyż postać tego hierarchy jest mało znana i różnie oceniana. Przybliżenie jego zasług dla Kościoła w przystępnej formie, tak jak uczyniła to autorka publikacji, sprawi, że stanie się On bliższy szerszemu gronu. Z życia i duchowości abp. Wincentego Kluczyńskiego mogą bowiem czerpać inspirację zarówno osoby, które z zapałem i gorliwością szukają nowych sposobów docierania do ludzi z przekazem Dobrej Nowiny, jak też i te, które potrzebują jasnych wskazań dla rozwoju swojego życia z Bogiem.

Informacje dodatkowe o Nasz ojciec. Abp Wincenty Kluczyński 1847-1917:

Wydawnictwo: Edycja Świętego Pawła