Naprawdę dobrze cię widzieć. Niezbędnik przetrwania dla nieporadnych społecznie

Niezbędnik przetrwania dla aspołecznych desperatów. Autor przystępnie i z humorem opowiada o pułapkach, jakie czekają na introwertyków podczas epizodów towarzyskich, które są niezręczne. Podaje sposoby na przezwyciężenie lęków i nieporadności na tyle, żeby w miarę bezboleśnie funkcjonować w świecie.

Informacje dodatkowe o Naprawdę dobrze cię widzieć. Niezbędnik przetrwania dla nieporadnych społecznie:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2024-02-07
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Content de vous voir

Tagi: Samodzielne rozwiązywanie problemów i rozwój osobisty

Kup książkę Naprawdę dobrze cię widzieć. Niezbędnik przetrwania dla nieporadnych społecznie

Naprawdę dobrze cię widzieć. Niezbędnik przetrwania dla nieporadnych społecznie - opinie o książce

Avatar użytkownika - burgundowezycie
burgundowezycie
Przeczytane:2024-03-12, Ocena: 4, Przeczytałam,

„Naprawdę dobrze cię widzieć” to świetny niezbędnik, poradnik społecznego survivalu, liczący zaledwie 214 stron, autorstwa Nicolasa Méra. To idealna lektura dla wszystkich, którzy czują się niekomfortowo w sytuacjach towarzyskich i chcieliby poprawić swoje umiejętności społeczne. Autor w swojej książce dzieli się w sposób humorystyczny swoimi doświadczeniami, radami i anegdotami, które mają na celu pokazać, że nie jesteśmy sami w naszej nieśmiałości i że możemy się z niej łatwo uwolnić. Autor w niej nie moralizuje ani nie narzuca swojej wizji, a raczej zachęca do refleksji i eksperymentowania. Dzięki temu można się poczuć jakby się rozmawiało z dobry przyjacielem.

Każdy rozdział jest poświęcony innemu aspektowi życia społecznego: jak nawiązać kontakt z nieznajomymi, jak rozmawiać o sobie, jak radzić sobie z krytyką, jak wyrażać swoje zdanie, jak odmawiać, jak kończyć rozmowę oraz wiele innych tematów i praktycznych przykładów. Każdy z tych rozdziałów uświetniają ilustracje, które dodają humoru i uroku książce.

„Naprawdę dobrze cię widzieć” to poradnik, który jest źródłem inspiracji i motywacji. Pokazuje, że introwertyzm nie musi być tylko wadą, ale może być kopalnią możliwości. Pokazuje, że można być sobą, a jednocześnie dobrze dogadywać się z ludźmi. Uczy jak cieszyć się życiem społecznym i nie bać się towarzyskich wyzwań. To książka, która pomaga lepiej czuć się wśród łudź. Polecam!

Dziękuję za zaufanie i egzemplarz do recenzji od @wydawnictwomuza (współpraca reklamowa)🩷.

Avatar użytkownika - niezdarusia
niezdarusia
Przeczytane:2024-02-18, Ocena: 4, Przeczytałam,

"(Naprawdę!) Dobrze Cię widzieć" to książka określona jako "podręcznik społecznego survivalu".

Tytuł ten został napisany w sposób humorystyczny, jednak mnie nie za bardzo bawiły te żarty. Co nie zmienia faktu, że książkę czyta się bardzo lekko i szybko.

Poradnik ten skierowany jest raczej do osób nieśmiałych, lubiących samotność, a także osób, które po prostu stresują kontakty towarzyskie.

Autor wyjaśnia dlaczego relacje międzyludzkie są potrzebne na podstawie ewolucji i neandertalczyków. W całej lekturze znajdziemy odniesienia do tego tematu.

W książce znajdziemy rady i wskazówki odnośnie zawierania znajomości, przełamywania pierwszych lodów, wychodzenia z domu, przyjmowania gości u siebie, jak się komunikować z innymi ludźmi, jak funkcjonować w pracy etc.

Znajdziemy tutaj również różne zabawne grafiki, często z opisami.

Jest to ciekawy tytuł, jednak według mnie nie ma tutaj odkrywczych rzeczy. Myślę, że są to raczej oczywistości. Myślę, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.