Napiwku nie będzie. Sekrety kelnerów

Ocena: 3 (6 głosów)

Kelnerzy (ci od Sowy i ośmiorniczek) trochę w naszym kraju namieszali. Reporterka Justyna Pobiedzińska postanowiła sprawdzić, jak to się dzieje, że przedstawiciele tego zawodu poznają tyle tajemnic swoich klientów. Dotarła do kelnerów, którzy pracowali w najróżniejszych lokalach i częściach Polski - od lat 40. ubiegłego wieku po dzień dzisiejszy. W swojej książce oddaje głos m.in. kelnerowi Jaroszewicza, barmance z klubu studenckiego, bufetowej z sanatorium, pracownikowi modnej knajpy, gdzie spotyka się warszawka, mistrzowi polskiej szkoły barmaństwa. Polska widziana ich oczami często bawi i wzrusza, ale równie często zawstydza.

Informacje dodatkowe o Napiwku nie będzie. Sekrety kelnerów:

Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2020-02-26
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 9788326832437
Liczba stron: 272

więcej

Kup książkę Napiwku nie będzie. Sekrety kelnerów

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Napiwku nie będzie. Sekrety kelnerów - opinie o książce

Bardzo słaba książka. Oczekiwałam wywiadów z różnymi przedstawicielami zawodu, jak to ma miejsce w innych tego typu reportażach, natomiast tutaj opis książki niewiele nawiązuje do jej treści. Kilka wypowiedzi autobiograficznych weteranów branży, prowadzących restauracje/pracujących w nich w sumie lata temu. O współczesnych kelnerach nie wnoszą nic. Duża część książki opisuje wyłącznie sprawę dwóch kelnerów nagrywających polityków, o których to wystarczająco już napisano i nawet połowa rozdziału o nich jest cytatami z innej książki. Czysta kpina. Jeśli ktoś chciał się pośmiać i poczytać, z czym borykają się na co dzień w pracy kelnerzy, bądź na czym dokładnie taka praca się opera - odradzam, nie dowiecie się za dużo. 

Link do opinii
Avatar użytkownika - Rozkrytyk
Rozkrytyk
Przeczytane:2020-10-20, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2020,

Spodziewasz się kabaretu Starszych Panów a tu Polska Kronika Filmowa! Wspomnienia szarych eminencji polskiej gastronomii.
Żadne plotki czy ploteczki!

Skąd wzięła się nazwa “restauracja”? 
Gdzie można było zjeść najlepszy rosół czy bifsztyk i gdzie jadało się łososie, kawiory i polędwicę gdy w kraju wszystko na kartki?
Czy pierwowzorem kelnera był chłopiec do krojenia mięsa aby pijany gospodarz nie poodcinał sobie palców w trakcie krojenia pieczystego?

Kto zostawia u nas największe napiwki i dlaczego nie zawsze Amerykanie?
Czy wypada śmiać się na stypie?
Czy aby obsługiwać pierwszych sekretarzy trzeba było mieć odpowiednie poglądy? 
Co można zobaczyć w hotelu i dlaczego papieża, zwłoki w wannie, księdza pedofila, żołnierzy wrogich mafii grzecznie przy śniadaniu?

Czy napiwkiem może być żeton do sklepowego wózka?
Czy są miejsca gdzie mierzy się temperaturę cytryn do koktajli?
Wzorowy kelner musi rozpoznawać wiele polskojęzyków bo inaczej jak rozkminić gdy ktoś zamawia:
 homosmaki, 
 fjutomaki, 
 śledzie majtasy, 
 kapucyno. 
No i chce zapłacić bajpasem czy też pejpalcem….

Także barman to wyczerpująca praca. Dla zdrowia przede wszystkim. Choć barman nie pije. Barman degustuje. 
Często bywa bardzo zdegustowany….

I choć rozpuchniesz się nie raz ze śmiechu to nie jest to książka przewidywalnie zabawna.

Link do opinii
Avatar użytkownika - Grzegorz74
Grzegorz74
Przeczytane:2020-07-01, Ocena: 2, Przeczytałem, 2020, 52 książki 2020,
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Aldona z Podlasia
Aldona Anna Skirgiełło
Aldona z Podlasia
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Rozbłyski ciemności
Andrzej Pupin ;
Rozbłyski ciemności
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy