Publikacja poświęcona jest dziejom królewskich dzieci pochodzących ze związków pozamałżeńskich - to właśnie ich określano mianem bastardów.
Ich sytuacja prawna i faktyczna kształtowała się różnie, w zależności od okresu historycznego i stanowiska Kościoła katolickiego. W czasach monarchii wczesnopiastowskiej, mimo pozornego liberalizmu, starano się w różny sposób usunąć bastardów poza nawias społeczeństwa, a przynajmniej utrudniać im życie. Prowadziło to niejednokrotnie do dramatycznych wydarzeń. Przykładem są losy Zbigniewa, przyrodniego brata Bolesława Krzywoustego, czy Bezpryma - syna Bolesława Chrobrego.
Ten ostatni, nie mogąc w żaden inny sposób osiągnąć ważnej pozycji w państwie, jako pierwszy w historii doprowadził do antypolskiego sojuszu Rusi Kijowskiej z cesarzem niemieckim. W późniejszych czasach, tak jak w okresie panowania Zygmunta Starego i królowej Bony, wszystkie dzieci traktowano jednakowo, były również zabezpieczane materialnie. Sobór trydencki radykalnie zmienił sytuację bastardów, starano się wykluczyć ich poza nawias społeczeństwa, jakby byli zakałami rodu. Trudne i dramatyczne losy spotkały jednego z dwóch synów pozamałżeńskich króla Władysława IV Wazy, Aleksandra Kostkę Napierskiego. Na szczęście echa soboru trydenckiego powoli odchodziły w niepamięć, a wiek XVIII stał się czasem wyjątkowo liberalnym. Do dobrego tonu należało posiadanie co najmniej jednej kochanki, a zostanie królewską metresą było powodem do chwały i dumy. W związku z tym bastardzi zaczęli być należycie traktowani. O tym świadczą historie życia Stanisława Grabowskiego, syna króla Stanisława Augusta Poniatowskiego i Elżbiety Grabowskiej.
Wydawnictwo: Bellona
Data wydania: 2012 (data przybliżona)
Kategoria: Historyczne
Publikacja jest kontynuacją wydanej w 1999 r. książki Kozaczyzna. Romuald Romański stara się wyjaśnić, jak to się stało, że potężne państwo polsko-litewskie...
Dlaczego, stojąca u szczytu potęgi Rzeczpospolita szlachecka doznała upokarzających porażek w walce z buntującymi się Kozakami Bohdana Chmielnickiego,...
Przeczytane:2021-09-26, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2021,
Bohaterami książki są: Bezprym (syn Bolesława Chrobrego), Zbigniew (brat Bolesława Krzywoustego), Aleksander Leon Kostka Napierski i Władysław Konstanty de Vasenau (synowie króla Władysława IV Wazy), Stanisław Grabowski (syn króla Stanisława Augusta Poniatowskiego) i Aleksander Walewski (syn Napoleona i pani Walewskiej). Większość z nich to postacie raczej tragiczne, dla których bycie nieślubnym dzieckiem władcy okazało się brzemieniem. Wyjątkiem jest tutaj Aleksander Walewski, który dzięki talentom dyplomatycznym i nie tylko zrobił wspaniałą karierę, a z jego zdaniem liczono się we Francji, w Anglii i Italii, miał nawet poważanie u królowej Wiktorii. Zdecydowanie lepiej wykorzystał swoje dziedzictwo niż prawowity syn Napoleona.
Książka napisana przystępnym językiem. Najbardziej podobał mi się rozdział o Aleksandrze Walewskim. Polecam.