To właśnie Amerykanie po raz pierwszy nazwali berberyjskie tereny nad Morzem Śródziemnym „Bliskim Wschodem”. I to z tym regionem związała Stany Zjednoczone, od ich rewolucyjnych początków, przedziwna relacja oparta na fascynacji, konfrontacji i skomplikowanej współpracy.

Jean-Pierre Filiu, uznany francuski historyk i ekspert w sprawach Bliskiego Wschodu, oraz David B., jeden z największych współczesnych rysowników, autor m.in.„Rycerzy świętego Wita”, snują wspólnie opowieść pełną starć, dyplomatycznych intryg i zdrad. Ich komiks jest fascynującą historią trudnej współzależności dwóch odległych regionów rozpisaną od czasów Gilgamesza, przez epokę krucjat i kolonialnych podbojów do ery Eisenhowera. A gdzieś w tle zawsze jest złoto i ropa.

W drugim tomie swojego komiksu autorzy przybliżają czytelnikom wydarzenia z lat 1953–1984. Dzięki sposobowi, w jaki opowiedziana jest ta historia, autorzy pomagają czytelnikowi lepiej zrozumieć skomplikowane i moralnie dwuznaczne relacje Stanów Zjednoczonych i Bliskiego Wschodu. Andrew A. Smith, Scripps Howard News Service

Świetnie napisana, pięknie narysowana, a przede wszystkim niezwykle wciągająca lekcja historii. James Smart, „The Guardian”

Informacje dodatkowe o Najlepsi wrogowie Historia relacji pomiędzy Stanami Zjednoczonymi a Bliskim Wschodem Część druga 1953–1984:

Wydawnictwo: Kultura gniewu
Data wydania: 2013-10-01
Kategoria: Komiksy
ISBN: 978-83-64858-45-1

Kup książkę Najlepsi wrogowie Historia relacji pomiędzy Stanami Zjednoczonymi a Bliskim Wschodem Część druga 1953–1984

Najlepsi wrogowie Historia relacji pomiędzy Stanami Zjednoczonymi a Bliskim Wschodem Część druga 1953–1984 - opinie o książce

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2016-10-19, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam,
MIĘDZY WOJNĄ, A KONFLIKTEM ,,Najlepsi wrogowie" to nie tyle komiks historyczny, ile historyczna relacja ujęta w komiksowe ramy. Może wydawać się, że nie ma w tym żadnej różnicy, ale warto ten fakt zaznaczyć. Czy to coś zmienia? Niewiele, bo dobre dzieła pozostają dobre niezależnie od formy, a drugi tom opowieści duetu Filiu/David B. do dobrych właśnie należy. Lata pięćdziesiąte XX wieku. Zimna wojna postępuje coraz bardziej, a Stany Zjednoczone większość swoich działań rozpatrują przez jej pryzmat, także relacje z Bliskim Wschodem. Prezydent Eisenhower w obawie przed tym, by Wschód nie stał się drugą Koreą, zaniepokojony przy tym interwencją Związku Radzieckiego na Węgrzech, zaczyna działania. Z jego pomocą zostaje powstrzymana ofensywa francusko-brytyjsko-izraelska, co umacnia reżim Nasera. Zaczynają się prawdziwe paradoksy polityczne i coraz gorsze zagrożenia na ziemi, która rozdarta jest między wojną, a konfliktami. A zarazem dążenia do uzyskania jak największych wpływów i zysków. Tylko czy ktokolwiek w tym szaleństwie ma jakąkolwiek rację? Za scenariusz tego komiksu odpowiada Jean-Pierre Filiu, człowiek nie związany z obrazkową branżą. Filiu bowiem jest wykładowcą nauk bliskowschodnich w Paryżu, a z wykształcenia także historykiem i arabistą, któremu okazjonalnie zdarzało się nauczać na uniwersytetach w Columbii i Georgetown. Śmiało można więc powiedzieć, że na temacie zna się doskonale. I tę znajomość czuć w ,,Najlepszych wrogach". Nie ma tutaj żadnej konkretnej fabuły, jest ogół historycznych faktów. Te na szczęście nie zostały podane w nudny, akademicki sposób. Owszem informacje prezentowane w kadrach są wyszczególnieniem najważniejszych wydarzeń, ale Filiu unika rozpisywania się. To tylko krótkie notki, proste, ale zapadające w pamięć. Resztę dopowiadają budujące niemalże oniryczno-abstrakcyjny klimat ilustracje w wykonaniu Davida B. David, a właściwie Pierre-François Beauchard, autor rewelacyjnych ,,Rycerzy świętego Wita" robi nawet więcej, dla albumu, niż jego scenarzysta. Jego proste, mroczne ilustracje bawią się realizmem i symboliką, oscylując gdzieś pomiędzy jawą a snem. I to właśnie robi największe wrażenie, podobne do tego, towarzyszącego oglądaniu filmów pokroju ,,Walca z Baszirem". Cartoonowa poniekąd stylistyka, kontrastując z mocną treścią trafia w samo sedno tak, jak trafia do serca i umysłu. Podsumowując - polecam gorąco. ,,Najlepsi wrogowie" to ciekawa i poruszająca lekcja historii w komiksie, jakże przy tym aktualna i znakomicie podana. Sięgnijcie zatem, bo naprawdę warto. Recenzja opublikowana na moim blogu http://ksiazkarnia.blog.pl/2016/10/19/najlepsi-wrogowie-historia-relacji-pomiedzy-stanami-zjednoczonymi-a-bliskim-wschodem-czesc-druga-1953-1984-jean-pierre-filiu-david-b/
Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;