Na podstawie powieści powstał film w reżyserii Sofii Coppoli (nagroda za reżyserię
na Festiwalu Filmowym w Cannes), w rolach głównych zagrali Nicole Kidman, Colin Farrell, Kirsten Dunst oraz Elle Fanning. Premiera w polskich kinach 1 września 2017.
Wirginia, wojna secesyjna. John Mc Burney, ciężko ranny kapral wojsk Unii, trafia przypadkowo do szkoły dla panien. Dzięki ich opiece dochodzi do siebie, a wtedy zaczyna manipulować przebywającymi tam kobietami i dziewczętami: obnaża ich lęki i rozpala w nich namiętność, kusi i zwodzi, w jednych wywołuje litość, w innych pożądanie. One same zaczynają budzić się z letargu, w ich ponury świat wsącza się życie. A wraz z nim – zawiść i zazdrość. Kiedy jednak kapral ujawnia swoje prawdziwe oblicze i spadają jego kolejne maski, on sam musi zmierzyć się z pytaniem: kto tu kogo wodzi na pokuszenie? I czy zdoła wyjść cało z burzy, którą
rozpętał?
Historia opowiedziana jest z perspektywy ośmiu kobiet zamieszkujących w szkole. Wraz ze zmianą perspektywy okazuje się, że każda z bohaterek ma swoje powody, które przyciągają ją do Mc Burney’a; ale też każda z nich inaczej interpretuje fakty i nie umie przyjąć prawdy. Odcięcie szkoły od świata na skutek wojny, duszna atmosfera namiętności i uczuć – wszystko to tworzy niepokojący klimat i eksponuje samotność bohaterek. Aż do momentu, gdy w końcu przyjdzie im się zjednoczyć, by spróbować wrócić do normalności. Tylko czy to w ogóle jest możliwe?
Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2017-08-30
Tłumaczenie: Anna Owsiak, Jan Wąsiński, Jerzy Wołk-Łaniewski, Aga Zano
Wiedziałam, że nie będzie tu pędzącej akcji, ale jednak mimo takiego odpowiedniego nastawienia, nudziłam się.
Akcje dzieje się w czasie wojny secesyjnej w szkole dla dziewcząt. Jedna z uczennic znajduje w lesie rannego żołnierza i postanawia udzielić mu pomocy. Zabiera go do szkoły. Mogło być ciekawie, ale jednak mniej więcej w połowie tej długiej książki coś się wyraźnie popsuło. Irytowała mnie postać żołnierza oraz większości kobiet w szkole. Czy to możliwe by być aż tak naiwnym? W pewnym momencie czułam już wyraźnie zniecierpliwienie kiedy wreszcie to się skończy? Nie lubię odkładać niedoczytanych do końca książek, więc dobrnęłam do końca. A ten może jednak trochę zaskoczyć.
Ksiazka opowiada historie osmiu dziewcząt mieszkajacych w szkole na tzw.pensji dla kobiet w czasie wojny secesyjnej.Szkola zostaje odcieta od swiata i zamikniete w niej dziewczyny musza nauczyc sie radzic sobie z taka rzeczywistoscia.Ktoregos dnia jedna z nich znajduje ciezko rannego Johna Mc Burneya zolnierza ,ktorego zabiera do szkoly.Od tego momentu powinna zaczac sie jakac akcja, czy wkrasc do fabuly ksiazki chociaz odrobine ciekawsze ale -no wlasnie w sumie to jakos nic sie nie dzieje.Dla mnie ksiazka nudnawa i chaotyczna.