Na językach dzikich zwierząt. Trrrudne historyjki logopedyczne z głoską R

Tom 2 cyklu Na językach zwierząt

Wspaniała zabawa i nieoceniona pomoc edukacyjno-logopedyczna.

Poznajcie zwierzęta, które pomogą w nauce wymowy głoski R! Do zabawy zapraszają parskająca orka Wiktoria, kangury zajadające trawę i morsy kruszące lód oraz bobry i renifer.

Razem z nimi dziecko ćwiczy wymowę głoski R, utrwala prawidłowe nawyki oddechowe oraz wzmacnia i usprawniania mięśnie narządów artykulacyjnych.

Jeśli jesteście ciekawi, co kryje w sobie buzia, jak pracują jej mięśnie, jeśli potrzebujecie profilaktyki logopedycznej - ta książka jest właśnie dla Was!

O autorce: Anna Skiba jest neurologopedą klinicznym i specjalistką wczesnej opieki logopedycznej. Zajmuje się diagnozą i terapią dzieci z wadami wymowy i zaburzeniami komunikacji. Jest popularyzatorką wiedzy o rozwoju dziecka.

Informacje dodatkowe o Na językach dzikich zwierząt. Trrrudne historyjki logopedyczne z głoską R:

Wydawnictwo: Mamania
Data wydania: 2023-02-08

Tagi: Pierwsze lata życia - początki nauczania

Kup książkę Na językach dzikich zwierząt. Trrrudne historyjki logopedyczne z głoską R

Na językach dzikich zwierząt. Trrrudne historyjki logopedyczne z głoską R - opinie o książce

Avatar użytkownika - zabciaczyta
zabciaczyta
Przeczytane:2023-02-25, Ocena: 5, Przeczytałem,

Nauka mowy, prawidłowej artykulacji to  długotrwały proces, trwający kilka dobrych lat. Właśnie tyle czasu mają maluchy, które uczą się wyraźnie wysławiać. Nie ma sztywnych granic. Tak jak w przypadku nabywania innych nowych umiejętności.
Wiele czynników wpływa na prawidłową wymowę naszych pociech, począwszy od tych anatomicznych, a na społecznych kończąc. Sporo zależy tutaj od nas samych, rodziców i opiekunów. Wyłapując w porę nieprawidłowości i konsultując je ze specjalistą wielu wadom możemy zaradzić. Pamiętajcie logopeda nie gryzie ?
Żabcia z racji zaburzeń napięcia mięśniowego w obrębie jamy ustnej korzysta z pomocy specjalisty regularnie od ponad dwóch lat. Wszelkie pomoce, które urozmaicają codzienne ćwiczenia w domowym zaciszu są u nas mile widziane.
Cieszę się niezmiernie, że poznałyśmy wspaniałą książkę Anny Skiby, wprost przepięknie ilustrowaną przez Magdalenę Jakubowską, pt."Na językach dzikich zwierząt. Trrrudne historyjki logopedyczne z głoską r".
Najmłodszych do  wspólnej zabawy zapraszają zwierzęta m.in kangury, papuga Ara, polarny niedźwiadek, orka i renifer. Przytrafiają im się najróżniejsze przygody i wydają one z siebie różnorodne dźwięki.
Czy potraficie powtórzyć je tak jak papuga? Kląskać językiem, tak jak kangury, albo wysyłać całusy, układając usta w dzióbek?
Ćwiczenia zamieszczone pod każdą zwierzęcą historyjką, fantastycznie zilustrowane i dokładnie opisane, pomagają w pionizacji języka, utrwalają prawidłowe nawyki oddechowe oraz usprawniają mięśnie narządów artykulacyjnych.
Ta książka bardzo dobrze sprawdzi się w naszej profilaktyce logopedycznej.

,,Na językach dzikich zwierząt" to druga część krótkich historyjek z zwierzętach i o tym co lubią jeść. Czasami jednak jedzenie przykleja się im do policzków, wbija w zęby lub w język. A wtedy muszą sobie one poradzić za pomocą prychania, kląskania czy wystawiania języka.

Druga część tej serii skupia się na wibrowaniu języka co jest bardzo potrzebne przy prawidłowym wymawianiu jednej z najtrudniejszej głoski R.

Kolorowe i zabawne ilustracje zachęcają do wspólnej zabawy z bohaterami. Natomiast na końcu książeczki znajdują się wskazówki dla rodziców.

Książeczka została napisana przez Annę Skibę, neurologopedia klinicznego. Zajmuje się ona diagnozą i terapią dzieci z wadami wymowy. Książeczka ma charakter bardziej zabawowy. Natomiast dla logopedów i rodziców dzieci już zdiagnozowanych na pewno jest świetną pomocą logopedyczną. Sama żałuję, że ta książeczka nie została wydana dwa lata wcześniej, kiedy to wraz z synem ćwiczyłam uderzanie języka o wałek dziąsłowy mówiąc d-d-d-d.

Bardzo polecam! Warto mieć tę serię w swojej bibliotece.

Anna Skiba0
Okładka ksiązki - Na językach zwierząt. Na językach cichych i głośnych zwierząt. Szumiące historyjki logopedyczne

Wspaniała zabawa i nieoceniona pomoc edukacyjna. Poznajcie zwierzęta, które pomogą w nauce wymowy głosek SZ, Ż, CZ, DŻ! Do zabawy zapraszają szynszyla...

Na językach zwierząt. Historyjki logopedyczne
Anna Skiba0
Okładka ksiązki - Na językach zwierząt. Historyjki logopedyczne

Wspaniała zabawa i nieoceniona pomoc edukacyjno-logopedyczna. Proste historyjki o zwierzętach, które zajadają swoje przysmaki. Coś im się przykleja do...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk