Na jednej linie

Słynna himalaistka opowiada o swojej drodze od pierwszych wspinaczek w Karkonoszach po zdobycie Mount Everestu w 1978 roku. Wspomina dom rodzinny, pierwsze fascynacje sportem, studia a później pracę na Wydziale Elektroniki Politechniki Wrocławskiej. Ostatecznie miłością jej życia stały się jednak góry i to im poświęcała cały wolny czas. Dzięki zapiskom w dzienniku, który prowadziła m.in. w czasie wyprawy na Everest, poznamy kulisy wypraw wysokogórskich, postawy ludzi w ekstremalnych sytuacjach, ich walkę z własnymi słabościami i górskim żywiołem.

Informacje dodatkowe o Na jednej linie:

Wydawnictwo: Iskry
Data wydania: 2010-06-01
Kategoria: Podróżnicze
ISBN: 978-83-244-0129-1

Kup książkę Na jednej linie

Na jednej linie - opinie o książce

Avatar użytkownika - MsSelene
MsSelene
Przeczytane:2018-09-27, Ocena: 3, Przeczytałam, Mam, Książki o tematyce górskiej,

W mojej opinii książka bardzo chaotyczna. W pewnych momentach akcja plącze się tak, że nie wiadomo w jakim miejscu obecnie się toczy. Po pewnym czasie była także nużąca. Niesposób było dla mnie przeczytać ją w krótkim okresie czasu. Przyznam, że wręcz "męczyłam" tą książkę przez pewien czas byleby dotrzeć do końca. Nie można zaprzeczyć, że Pani Rutkiewicz była postacią ponadczasową. Z tego też względu sięgnęłam po "Na jednej linie". Istnieje jednak kilka innych książek w tej tematyce, które przybliżą postać Wandy lepiej i w przyjemniejszej formie. Na plus duża ilość zdjęć.

Avatar użytkownika - NaturaLapsea
NaturaLapsea
Przeczytane:2018-03-24, Ocena: 2, Przeczytałem, 52 książki 2018,

Lakoniczna, osobista, nieukrywająca złych stron alpinizmu i ludzi go uprawiających historia legendy polskiej wspinaczki. Mimo szacunku do jej dokonań nie polubiłem Wandy Rutkiewicz opisanej w tej książce. Może to kwestia narzekania, żalów, a może nieżyczliwego opisu innych uczestników wypraw?

Po drugiej stronie padają ważne słowa o cenie miłości do gór (również tej najwyższej), o samorealizacji, wzbogacaniu osobowości, łamaniu barier psychicznych i fizycznych.

Avatar użytkownika - Zdzislaw4
Zdzislaw4