Wydawnictwo: Iskry
Data wydania: 2010-06-01
Kategoria: Podróżnicze
Lakoniczna, osobista, nieukrywająca złych stron alpinizmu i ludzi go uprawiających historia legendy polskiej wspinaczki. Mimo szacunku do jej dokonań nie polubiłem Wandy Rutkiewicz opisanej w tej książce. Może to kwestia narzekania, żalów, a może nieżyczliwego opisu innych uczestników wypraw?
Po drugiej stronie padają ważne słowa o cenie miłości do gór (również tej najwyższej), o samorealizacji, wzbogacaniu osobowości, łamaniu barier psychicznych i fizycznych.
Przeczytane:2018-09-27, Ocena: 3, Przeczytałam, Mam, Książki o tematyce górskiej,
W mojej opinii książka bardzo chaotyczna. W pewnych momentach akcja plącze się tak, że nie wiadomo w jakim miejscu obecnie się toczy. Po pewnym czasie była także nużąca. Niesposób było dla mnie przeczytać ją w krótkim okresie czasu. Przyznam, że wręcz "męczyłam" tą książkę przez pewien czas byleby dotrzeć do końca. Nie można zaprzeczyć, że Pani Rutkiewicz była postacią ponadczasową. Z tego też względu sięgnęłam po "Na jednej linie". Istnieje jednak kilka innych książek w tej tematyce, które przybliżą postać Wandy lepiej i w przyjemniejszej formie. Na plus duża ilość zdjęć.