MySQL. Mechanizmy wewnętrzne bazy danych

Poznaj sekrety jednej z najpopularniejszych baz danych Jak przechowywane są dane? Jak dodawać własne zmienne konfiguracyjne? Jak przebiega proces replikacji? MySQL to obecnie jedna z najpopularniejszych baz danych. Jedną z jej największych zalet jest nieodpłatny dostęp zarówno do samego systemu, jak i do jego kodu źródłowego. Możliwość przeglądania kodu i -- w razie potrzeby -- samodzielnego modyfikowania go może okazać się przydatna programistom tworzącym aplikacje, które korzystają z MySQL jako zaplecza bazodanowego. Jednak samodzielne "przegryzanie się" przez setki tysięcy linii kodu i rozpracowywanie mechanizmów działania bazy danych może zająć mnóstwo czasu. Dzięki tej książce poznasz kod źródłowy i sposób działania tego narzędzia. Autor, przez wiele lat pracujący w zespole tworzącym MySQL, przedstawia w niej tajniki systemu. Podczas czytania poznasz architekturę i wzajemne powiązania pomiędzy komponentami MySQL, strukturę kodu źródłowego oraz metody modyfikowania go przez kompilacją. Dowiesz się także, jak przebiega komunikacja pomiędzy klientem i serwerem bazy danych, jak realizowane są zapytania, w jaki sposób składowane są dane i jak implementowane są mechanizmy replikacji. Architektura MySQL Struktura kodu źródłowego Komunikacja pomiędzy klientem i serwerem Zmienne konfiguracyjne Obsługa żądań Parser i optymalizator zapytań Mechanizmy składowania danych Replikacja danych Dzięki tej książce zrozumiesz budowę bazy danych MySQL i będziesz w stanie samodzielnie dostosować ją do każdego zadania.

Informacje dodatkowe o MySQL. Mechanizmy wewnętrzne bazy danych:

Wydawnictwo: Helion