W końcu! Sarah Britton - nazywana ,,królową zdrowych blogów" - przedstawia sto przepysznych roślinnych przepisów.
Książka twórczyni kultowego bloga My New Roots, z potrawami kuchni roślinnej - w tym także wegańskiej, często bezglutenowej. Proste, ale i nieco bardziej skomplikowane przepisy podane w przystępny sposób, ilustrowane są pięknymi zdjęciami. Jej kuchnia podporządkowana jest zmianom pór roku. Tym blogiem inspiruje się m.in. twórczyni świetnie przyjętej książki Jadłonomia czy prowadząca bloga Whiteplate, a także inne popularne polskie blogerki kulinarne. Dla wielu My New Roots to biblia kulinarna.
My New Roots to przykład na to, w jaki sposób dobre i świadome jedzenie może wpływać na jakość życia. Widać, że Sarah szanuje swoje ciało i chce dla niego jak najlepiej. Prowadzi bloga po to, żeby inspirować czytelników do podejmowania lepszych decyzji żywieniowych w codziennym życiu. Odżywa się wszystkim, co zdrowe, nigdy nie liczy kalorii, a jej przepisy wyglądają i smakują fantastycznie.
My New Roots to książka skierowana do wszystkich, zarówno tych zainteresowanych zdrowym odżywianiem, jak i tych, którzy po prostu lubią zjeść coś pysznego.
Sarah Britton, z wykształcenia jest specjalistką od dietetyki holistycznej i terapeutycznej. Poza tym jest fotografką i pisarką. Za My New Roots w 2014 roku otrzymała nagrodę dla najlepszego bloga o jedzeniu. Prowadzi seminaria i warsztaty żywieniowe w Ameryce Północnej i Europie, brała udział w licznych projektach kulinarnych, w tym w Noma's Test Kitchen. Mieszka w Kopenhadze z mężem i synem.
Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2016-09-29
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 256
Po prostu. Bez spinania się. Sto przepisów na inspirujące wegetariańskie potrawy, których składniki znajdziesz w każdym spożywczaku. Sarah...
Przeczytane:2016-11-22, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2016,
W ostatnich czasach pokochałam gotowanie i od tej pory spędzam naprawdę dużo czasu w kuchni. Dotychczas wypróbowywałam jedynie przepisy internetowe, często nieco je modyfikując dla własnych potrzeb i upodobań, ale nigdy jeszcze nie miałam w ręku prawdziwej książki kucharskiej. Z My New Roots przeżyłam więc swoisty pierwszy raz i był on bez wątpienia satysfakcjonujący. Autorką książki jest najsłynniejsza blogerka kulinarna na świecie i guru zdrowego odżywiania, Sarah Britton. My New Roots jest nazwą jej bloga, na którym królują zdecydowanie wegetariańskie potrawy. Tak samo jest w książce - autorka przedstawia sto przepisów kuchni roślinnej, także wegańskiej i bezglutenowej. Biorąc pod uwagę ostatnie trendy na zdrowe odżywianie, jej kulinarne propozycję są doprawdy atrakcyjne, również przez wzgląd na wygląd i - jak sama się przekonałam w niektórych przypadkach - smak. Pisząc w niektórych, miałam oczywiście na myśli to, że jeszcze nie wszystkie przepisy z książki wypróbowałam. :) Książka Sarah Britton wydana jest równie wybornie jak potrawy, które wewnątrz skrywa. Twarda oprawa i urocza żółta wstążko-zakładeczka nadają jej elegancji, a bajeczne ilustracje przy każdym opisie zapierają dech w piersiach i sprawiają, że cieknie ślina. Spodobał mi się również podział na pory roku: wiosnę, wczesne lato, późne lato, jesień i zimę. Ta segregacja pozwala na zdobycie świeższych i typowo sezonowych składników. Przypadł mi do gustu również sposób, w jaki autorka wypowiedziała się o owym podziale - poetycko i ciepło, czyli tak jak lubię najbardziej. (...) Wiosna roztacza czosnkowy aromat, pachnie zielenią i młodością - ma dla mnie smak pesto z czosnku niedźwiedziego. Lubię nakładać je na nitki świeżo ugotowanego makaronu lub smarować nim naszpikowane ziarenkami tosty z awokado i cytryną. Jesień ma zapach dżemu z fig i orzechów - smakuje mięsistymi, dojrzałymi w słońcu owocami, które powolutku gotują się wraz z miodem, gałązkami tymianku i pachnącą lawendą, by zamienić się w magiczny, wonny eliksir miłosny.
Poza przepisami i czarującym wprowadzeniem, w którym autorka opowiada nieco o sobie i swojej miłości do gotowania, Sarah Britton przedstawia czytelnikowi również proste techniki - metody, których używa na co dzień oraz rozdział dotyczący zamiany klasycznych (często przetworzonych) produktów na pełnowartościową, zdrową żywność, m.in. opowiada tu o przyprawach na bazie soli oraz tłuszczach. Muszę przyznać, że dzięki jej podpowiedziom postanowiłam nieco zmienić skład swojej spiżarni, bo w większości przypadków jej spostrzeżenia i propozycje wydały mi się niezwykle korzystne dla zdrowia. My New Roots, choć nie jestem wegetarianką, weganką ani nie mam uczulenia na gluten, okazało się dla mnie książką niezwykle inspirującą i zajmującą. Choć kocham jeść mięso, często będę korzystała z tej książki kulinarnej, ponieważ przepisy w niej są doprawdy atrakcyjne i każdy znajdzie w nich coś dla siebie - choćby ciasto czekoladowe, które ogromnie polecam! Sarah Britton zachęciła mnie do zdrowego odżywiania i zapoznała z kulinarnymi zagadnieniami oraz składnikami, z którymi dotąd nie miałam do czynienia. Myślę, że każdy kucharz - niezależnie od wieku i stopnia zaawansowania - zakocha się w tej pozycji. Polecam serdecznie. :)