Powieść Johnatana Carrola, która prowokuje wyobraźnię
i podważa świat konwencjonalnych pojęć.
Harry Radcliffe jest sławnym i błyskotliwym architektem. Nie ma żadnych skrupułów przed wykorzystywaniem dla swoich potrzeb każdej nadarzającej się sytuacji... i kobiety. Przyjmuje kolejne zlecenie - projekt Muzeum Psów, budynku, niezwykłego grobowca sułtana Saru. Jego praca szybko przemienia się w obsesję. Niewiele rozumie z tego, co się wokół niego dzieje. Magiczne moce stają się częścią jego życia, a rezultaty jego pracy są złowieszcze i zdumiewające
„Trzeba zazdrościć każdemu, kto ma jeszcze przed sobą zakosztowanie pełnych zmysłowości, niesamowitych i zniewalających powieści Jonathana Carrolla. To wspaniałe uczty pełne diabelskich sztuczek, ukrytych wewnątrz dań.
„Washington Post”
Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2010-11-18
O Bogowie, nie mam pojęcia o czym właściwie jest ta książka :-D. Carroll jest tak cudownie, absurdalnie, abstrakcyjny, że uwielbiam jego książki mimo niezrozumienia. Główna oś jest całkiem zrozumiała. Znany architekt dostaje zlecenie od Saruwiańskiego Sułtana. Ma zbudować muzeum. Okazuje się jednak, że to czego oczekują bohaterowie nie jest wcale istotne. W proces budowy wplątują się bowiem różne moce takie jak duchy, Anioły, Dżinny... Wszechobecna magia sprawia, że Harry nie ma pojęcia co właściwie się dzieje wokół niego. Jedyna korzyść dla to to, że w tym tyglu odnajduje swoją duszę i człowieczeństwo.
Książka, od której włos się jeży na głowie, gdyż okazuje się, że potworem może być wszystko, co nas otacza: znajomi, jedzenie na stole i półki...
Przeczytane:2013-07-14, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki - 2013,