Autor odwołując się do licznych źródeł i opracowań szkicuje historię największych polskich czasopism, stacji radiowych i telewizyjnych. Opisuje także środowisko dziennikarskie, ewolucję prawa medialnego i dzieje instytucji, które tworzą infrastrukturę mediów. Na ile jest to możliwe i potrzebne, cytuje zawartość mediów, przedstawia ludzi, którzy byli z nimi związani, koncerny medialne, odwołuje się także do ekonomicznego wymiaru funkcjonowania środków komunikowania masowego. W książce zamieszczone zostały różnorodne zestawienia statystyczne oraz indeks, który porządkuje zamieszczone informacje. Publikacja ukazała się w serii "Edukacja medialna". Tomasz Mielczarek, profesor, doktor habilitowany, historyk dziejów najnowszych i prasoznawca. Kieruje Zakładem Prasoznawstwa w kieleckiej Akademii Świętokrzyskiej, członek prezydium Komisji Prasoznawczej krakowskiego oddziału PAN i kolegium redakcyjnego "Rocznika Historii Prasy Polskiej", autor wielu prac medioznawczych, w tym książek: "Prasa w systemie politycznym społeczeństwa" (1992); Od "Monitora" do "Gońca Reklamowego". Dzieje prasy częstochowskiej" (1996); "Między monopolem a pluralizmem. Zarys dziejów środków komunikowania masowego w Polsce w latach 1989?1997" (1998); Od "Nowej Kultury" do "Polityki". Tygodniki społeczno-kulturalne i społeczno- polityczne PRL (2003). "Książka prof. Mielczarka jest monografią systemu mediów funkcjonującego w Polsce po 1989 roku. Zawiera charakterystykę uwarunkowań organizacyjno-prawnych funkcjonowania współczesnego systemu mediów, szczegółowy opis części składowych tego systemu, a więc prasy informacyjno-publicystycznej, czasopiśmiennictwa, radiofonii, telewizji, witryn internetowych i innych. Można w niej znaleźć szczegółowe informacje na temat instytucji regulujących ten system, jak również organizacji poszczególnych instytucji medialnych. Jest to pierwsza w piśmiennictwie polskim publikacja traktująca tę problematykę w sposób kompleksowy. Wypełni dotkliwą lukę, jeśli chodzi o publikacje podręcznikowe z tego zakresu. Książkę można jednoznacznie rekomendować jako podręcznik dla studentów studiów dziennikarskich, politologicznych i socjologicznych". profesor dr hab. Wiktor Pepliński Instytut Filozofii, Socjologii i Dziennikarstwa, Uniwersytet Gdański "Nie wiem, co bardziej podziwiam - pracowitość Autora, czy świetną znajomość opisywanej tematyki. Zarazem, po cichu, zazdroszczę kolejnej, świetnej książki, opisującej wnikliwie transformację polskich mediów w ostatnich 17 latach, przydatnej zwłaszcza medioznawcom i studentom. Praca Tomasza Mielczarka pokazuje, jak wielki skok wykonały polskie media w tym okresie. Książka ma przejrzysty i czytelny układ i wsparta jest bardzo obszernymi materiałami źródłowymi, których spis uszczęśliwi zajmujących się tą problematyką naukowców, dziennikarzy i studentów. Zazdroszczę Tomaszowi tej książki, bo nie ma drugiej takiej pracy o ostatnich 17 latach polskich mediów. Jestem przekonany, że będzie miała wielu czytelników". dr Zdzisław Bajka Instytut Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej, Uniwersytet Jagielloński

Informacje dodatkowe o Monopol, pluralizm, koncentracja. Środki komunikowania masowego w Polsce w latach 1989-2006:

Wydawnictwo: WAiP
Data wydania: b.d
Kategoria: Popularnonaukowe
ISBN: 978-83-60-80718-7

Kup książkę Monopol, pluralizm, koncentracja. Środki komunikowania masowego w Polsce w latach 1989-2006

Monopol, pluralizm, koncentracja. Środki komunikowania masowego w Polsce w latach 1989-2006 - opinie o książce

Tomasz Mielczarek 0
Okładka ksiązki - Monopol, pluralizm, koncentracja. Środki komunikowania masowego w Polsce w latach 1989-2006