Mój Nowy Jork

Był rok 1978, a ja znalazłem się na życiowym zakręcie.

Wszystkie moje życiowe zakręty zwykle powodował ,,ktoś". Tym razem tym ,,kimś" był Jan Byrczek. To dzięki niemu wsiadłem wtedy w samolot do Nowego Jorku, ściskając w ręku paszport i półroczną wizę. Facet zmienił mi życie i dlatego ta moja nowojorska opowieść musi zacząć się chwilę wcześniej, w Warszawie w połowie lat 70.

Kiedy się wówczas poznaliśmy, Byrczek był redaktorem naczelnym pisma ,,Jazz Forum".

O swoich trudnych początkach w Nowym Jorku i o rozwijaniu skrzydeł, o ludziach, których tam spotykał, i o obrazach, które tam tworzył - pisze Rafał Olbiński dowcipnie, z rozbrajającym humorem, z dystansem do siebie. Jest jazz, jest polska szkoła plakatu, jest Kosiński, Głowacki i cała tratwa artystów, polonijnych rozbitków czasów stanu wojennego, są wreszcie zaskakujące zbiegi okoliczności.

Informacje dodatkowe o Mój Nowy Jork:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2024-12-18
Kategoria: Fotografia

Tagi: wspomnienia Malarstwo Fotografia i fotografika

Kup książkę Mój Nowy Jork

Rafał Olbiński0
Okładka ksiązki - Baśnie o miłości i innych dziwnych przypadkach | Tales of love and other curious predicaments

Dwujęzyczny album Rafała Olbińskiego. Publikacja zawiera 20 prac artysty oraz tyleż opowiadań powstałych z odwrócenia normalnej kolejności w pracy...

12 opowiadań
Rafał Olbiński0
Okładka ksiązki - 12 opowiadań

Tylko nieliczni wiedzą, że Rafał Olbiński (malarz - jeden z nielicznych Polaków, którzy odnieśli spektakularny sukces w Nowy Jorku) pisze także opowiadania...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk